Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskarna ska få det bättre i åar

Nu ska fiskarna i Gästriklands åar få friare svängrum.

Ett stort samarbetsprojekt mellan bland andra länsstyrelsen och Gävle energi har fått 4,65 miljoner kronor i bidrag för att återskapa naturliga miljöer och vandringsvägar i Gavle­ån och Testeboån.

Projektet ska undersöka vilka fiskar som finns i Gavleån och Testeboån, för att sedan utreda vilka behov de har av att kunna vandra upp och ner längs åarna för att fortplanta sig.

– Det är viktigt att vi utreder var fisken står och klampar så att vi bygger vandringsvägar där behoven finns, säger Kalle Gullberg, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen Gävleborg.

I Gavleån finns sju kraftverk på den 30 kilometer långa sträckan mellan Storsjön och mynningen i Bottenhavet som hindrar fisken från att röra sig fritt, och i Testeboån fastnar många fiskar i Strömsbro kraftstation.

– Gavleån har tidigare setts som förlorad för naturvårdsinsatser eftersom det finns så många kraftverk, säger Kalle Gullberg.

Men med den nyaste tekniken och de senaste rönen ska det alltså bli ändring på det.

Ett sätt att hjälpa fisken är att bygga så kallade fingaller, med mycket små öppningar, framför turbinerna på vattenkraftverken så att de inte sugs in. Vid Strömsbro finns planer på att bygga ett fingaller över den strömfåra som leder till kraftverket där Testeboån delar sig, så att fisken kan passera på andra sidan.

Ett annat sätt är att bygga sluttande galler som fisken kan ta sig upp för, för att sedan leda den vidare. Den lösningen tittar man på vid Forsbacka kraftstation i Gavleån.

En av Europas ledande experter på fiskvandring, Olle Calles vid Karlstad universitet är involverad i projektet, liksom bland andra länsstyrelsen, Gävle kommun, Gävle energi och Nilsson kraft.

Finansieringen kommer till stor del från Miljöfonden, som skapats av de kraftföretag som fått Naturskyddsföreningens Bra Miljöval-märkning. Fonden har bidragit med 4,65 miljoner kronor av projektets totala budget på 7,2 miljoner.