Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fixa ditt eget fotolabb!

Dina semesterbilder behöver inte ligga oanvända i kameran. Att skriva ut dem på papper är lätt fixat. Med en fotoskrivare får du ett eget labb hemma på skrivbordet - och bilderna är klara på några minuter.


Digitalkamerans genombrott gör att vi fotograferar mer än någonsin - men bilderna ligger ofta kvar i kameran eller på datorns hårddisk.
När vi använde traditionella kameror lämnade vi in filmen till ett labb och fick alla bilder på papper, men det är ovanligt i dag.
För den som inte bara vill lägga upp bilder på internet eller visa dem på skärmen är det lätt att fixa pappersbilder. Det går att beställa utskrifter från professionella fotolabb, men en snabbare lösning är att skaffa en egen fotoskrivare.

Bilder direkt
Med en fotoskrivare kan du skriva ut på tjockt och blankt papper, och resultatet blir ofta så bra att det inte går att skilja från labbens bilder.
Som regel skriver du ut via datorn, men det är inte ett måste. Många skrivare har även en inbyggd kortläsare för kamerans minneskort, och det är även vanligt med en usb-ingång som gör att du kan koppla in kameran direkt.

Dyrt bläck
Ska du bara skriva ut fotografier kan du välja en liten fotoskrivare som bara klarar av vykortsstora bilder, men du kan även välja en vanlig bläckstråleskrivare. De flesta klarar utan problem såväl A4-papper som tjockt fotopapper i mindre storlekar.
Själva skrivaren är ofta billig, men bläck och papper är desto mer kostsamt. En vykortsbild kostar flera kronor att skriva ut, och väljer du A4-utskrifter kan det handla om flera tior per utskrift!

Martin Appel/TT Spektra
martin.appel@ttspektra.se