Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjärde gången gillt för Persbrandt

Äntligen, Persbrandt! Efter sin fjärde nominering fick han en Guldbagge, för "Maria Larssons eviga ögonblick".
Filmen blev också utsedd till 2008 års bästa.
Kvällens förlorare var Ruben Östlund.

Annons

- Vi är särskilt stolta eftersom konkurrensen var så hård i år, sade Christer Nilson, producent för Jan Troells "Maria Larssons eviga ögonblick". Troell själv var inte på plats för att ta emot filmens sammanlagt fem Guldbaggar - han var i Los Angeles för Golden Globe-galan.
- Vi vann inte där men blev bästa svenska film och det är vi stolta för, sade Nilson från scenen.
Redan vid nomineringarna stod det klart att årets Guldbaggerace stod mellan tre filmer: "Låt den rätte...", Ruben Östlunds "De ofrivilliga" och Jan Troells "Maria Larssons eviga ögonblick". Men tre blev två: Östlunds film fick inte ett enda pris.
Mikael Persbrandt fick alltså äntligen Sveriges finaste skådespelarpris:
- Jag har väntat på det här, och när inte jag inte fått det har jag tänkt att det är inte så mycket med det här priset. Men nu är jag rörd och stolt, och jag vill tacka Jan (Troell) som gav mig förtroendet. Hans filmer var en av anledningarna till att jag valde det här yrket, sade han.En annan som tackade Troell var Maria Heiskanen som prisades för den kvinnliga huvudrollen i samma film:
- Jag älskar att jobba med dig. Tack, Jan.
De första baggarna delades ut före tv-sändningen. Kvällens första, för bästa foto, gick till Hoyte van Hoytema för "Låt den rätte komma in".
Ang Lees "Lust, caution" blev bästa utländska film och och Ang Lee tackade i ett brev "mästaren" Ingmar Bergman.
När väl tv-kamerorna slagit på hann Johan Glans ge Lena Endre komplimangen "milf" och driva med både Nils-Petter Sundgrens ålder och de otaliga barnen Skarsgård. Men så började Guldbaggarna flyga i skymningen: Den första blev dansk, till Jesper Christensen i "Maria Larsson..." "Grattis Sverige till att ni har Troell", sade han på scen.


Det ovanligt starka svenska filmåret 2008 hedrades paradoxalt nog med en gala som inte kändes helt genomrepeterad. Bland annat visades en bild på Ruben Östlund i stället för manuspristagaren John Ajvide Lindqvist, och en mobiltelefonsketch med Izabella Scorupco havererade totalt.
Musik- och humornumren fick trots Björn Gustafssons medverkan en del i publiken att längta tillbaka till Sissela Kyles dagar.
Kvällens hederspristagare var en kvinna som "älskat filmen och borrat sig in i sina karaktärer", enligt Filminstitutets vd Cissi Elwin: Bergmanaktrisen Harriet Andersson som mottogs med stående ovationer.
- Snart börjar jag lipa, så nu går jag ut, sade en tagen Andersson, 76, från scenen.
Rörd Alfredson
När de tunga priserna skulle delas ut var det "Låt den rätte..." som började starkast. Tomas Alfredsons film fick pris för både manus och regi. När Alfredson tackade sina unga skådespelare var det nära att rösten sprack.
- Jag är så himla glad för att ni lånade ut er. Puss på er, sade han.