Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjärran gamla radiohits

Åh, fan! Plötsligt får jag för mig att Sandvikens stora stolthet från forna tiders glansdagar i landets folkparker skulle kunna headlajna uppe på folkmusikfestivalparadiset Urkult. Ledin överraskar med sin ”Höga kusten”.

Visst har det smugit in sig både politiska iakttagelser och storytellingsånger på ett lagomt, neutralt svenskt sätt förr i hans texter. Men det här är något helt annat. För just i närheten av Urkultsfestivalen har Ledin en stor del av sina rötter och ”Höga kusten” är ett konceptalbum med klar folkviseinfluens fjärran från Ledins radiohits. Ambitionen har flyttats upp några pinnhål.

Där andra släktforskar skriver han ett helt album där han grävt fram info från farmor och farfar uppe vid Ångermanälvens mynning. Dialektala titlar som ”Ä lu oäten” och ”Hammarn unner bönninga” är småkomiska, men i ”Min farfar gick i tåget” gör Ledin en politisk sång med så många bottnar att Reinfeldt nog börjar gråta av frustration. Låten är en finmejslad sång om skotten i Ådalen 1931 då svensk militär sköt ihjäl strejkande i ett demonstrationståg. Utan några pekpinnar lyckas Ledin vara lika vass som självaste Dylan.

Esbjörn Hazelius har satt ihop bandet som spelat in alltsammans live i studion, ja, även Ledins sång spelades in samtidigt med folkmusikerna. För de ölstinna som vill höra nån trubadur köra Ledincovers är det här fel kopp te, men med ”Höga kusten” kommer Ledin att få en hel del fans i folkvisekretsar istället.