Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FK:s nedläggningar får kritik av minister

Civil- och förvaltningsminister Stefan Attefall (KD) riktar skarp kritik mot Försäkringskassan som vill dra sig ur alla servicekontor i landet.

Men delar av oppositionen anser att han är "feg" och i stället borde kräva att hans egen regering ger Försäkringskassan "ordentliga resurser".

Annons

Attefall konstaterar att Försäkringskassans totala anslag är 8,1 miljarder kronor och att det sparbeting som lagts bara är ett par procent.
– Inbilla inte mig att det inte skulle finnas alternativ för att plocka fram de här pengarna, säger han.


Gunvor G Ericson, miljöpartist och ledamot av socialförsäkringsutskottet, säger till TT att hon tycker att ministern uppträder fegt. Hon menar att Attefall i stället borde ta upp en intern diskussion i regeringen med finansminister Anders Borg (M) och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) om att ge FK "ordentliga resurser".
– Jag är väldigt förvånad över hur Attefall väljer att föra fram kritiken. Däremot är det bra att han är kritisk mot Försäkringskassans förslag, säger hon.

Ericson menar att förslaget att drastiskt minska antalet servicekontor runtom i landet hotar att omöjliggöra ett bättre lokalt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och socialtjänsten.

Enligt Försäkringskassan är det regeringens sparkrav som ligger bakom förslaget, som också kan få konsekvenser för Skatteverket som delar kostnaderna för servicekontoren.
Stefan Attefall pekar på att servicekontoren är viktiga för invandrare, äldre och datorovana personer som till exempel behöver hjälp med att fylla i blanketter.

Han förutsätter att Försäkringskassan tänker igenom saken en gång till, annars får regeringen diskutera om myndigheter har för stor frihet att organisera sig själva.
– I friheten ingår också ett ansvar, säger Attefall.

(TT)

Mer läsning

Annons