Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FK7470

Låt oss inse fakta. Vi är inte förmögna att inse vare sig vårt eget eller våra barns bästa.

Annons

Statistiken talar för sig själv. 20 procent av all föräldraledighet tas ut av landets fäder. Resten tas ut av landets mödrar. Vem gagnar det? Egentligen? Mammorna? Knappast. Svenska kvinnor tjänar fortfarande mindre än svenska män och de utför cirka 30 procent mer av det obetalda arbetet i hemmet. De arbetar mer deltid och får lägre pensioner. Faktum som ofta är direkt kopplade till moderskapet. Papporna? Knappast. De går miste om värdefull tid med sina barn. 28 procent av alla två åringar har pappor som inte tagit en enda dag föräldraledigt. Barnen? Knappast. Runt om i landet växer barn upp med frånvarande fäder som spenderar "kvalitetstid" med sina barn istället för kvantitetstid. De växer upp i hem där risken för skilsmässa är högre än i hem där föräldraledigheten delats. Och när de blir så gamla att de kan prata med sina föräldrar anser 19 procent av flickorna och 14 procent av pojkarna att deras pappor sällan eller aldrig har tid för dem.

Att inte vara hemma med sina barn kräver ett aktivt val. Du måste aktivt avstå från dina dagar. Du måste fylla i en särskild blankett hos Försäkringskassan för att göra det, blankett FK7470. För föräldrar som har gemensam vårdnad har rätt till hälften var av föräldrapenningdagarna. Men i väldigt många svenska familjer avstår papporna från sina dagar. Trots att det inte är gynnsamt vare sig för mamma, pappa eller barn. Det handlar om pengar säger vissa. Förvisso och alldeles säkerligen. Men långt större värden än pengar riskerar gå förlorade genom den uppdelning av föräldraförsäkringen så många svenska familjer idag väljer.

Med tanke på de negativa effekter en ojämnställd fördelning av föräldraförsäkringen riskerar leda till skulle man lätt kunna förledas att tro att partier som säger sig värna familjen, som säger sig sätta familjen i främsta rummet, faktiskt skulle ta ställning för en delning av föräldraförsäkringen. Så är dock alls icke fallet.

Det riktigt ironiska är att det är Kristdemokraterna som är riksdagens hårdaste motståndare till att ersätta dagens moderskapsförsäkring med en föräldraförsäkring värdig namnet. Kristdemokraterna som talar så varmt om familjen. Men som uppenbarligen är osedvanligt familjefientliga.

Mer läsning

Annons