Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flätkonstnären Ida berättar om flinka fingrar och flätkonst – "Jag förädlar ett material och det är det jag går igång på"

Ida Gerdemark är tjejen som ger begreppet flinka fingrar en ny innebörd. Arbetarbladet har tidigare berättat om hennes papperskonst. Nu har hon etablerat sig inom styling och hårvård, och nu på lördag lär hon ut flätkonst i sin workshop i hemkommunen Tierp.

Annons

Ida Gerdemark kommer från Tolfta, Tierps kommun, men bor på Västra vägen i centrala Gävle.

Hennes lägenhet är helt målad i änglavitt och överallt syns spår på kreativitet och ett modernt och nyskapande tänk. Skarpa koppardetaljerna skvallrar om det sistnämnda, för att inte tala om hennes pappersstad som vilar på fönsterbrädan.

LÄS ÄVEN: Papper får liv i hennes händer

Hon är utbildad grafisk designer och är just nu aktuell med sitt Instagramkonto och projekt Flätverket. Och nu på lördag tar hon med sin flätkonst och visar upp den i en workshop på Studio Aveny i Tierp.

– Jag tycker det är så fantastiskt att sitta och hantverka med hår. Jag blir så lugn av det, det är så rogivande och det är ett fantastiskt sätt att umgås på tycker jag, säger Ida Gerdemark.

I workshopen, som ska hållas på lördag, kommer fokus vara på teknikträning i flätning, träning där deltagarna ska få arbeta med varandras hår och prova sig fram, samtidigt som de också minglar och bjuds på fika.

– Deltagarna får prova de här flätorna på varandra, sedan kommer vi fika och ha det mysigt och gå igenom olika grundtekniker och utveckla dem till mer avancerade verk, säger Ida Gerdemark.

LÄS OCKSÅ: Dansk designer tänker bäst med händerna

Flätverket, Ida Gerdemarks Instragramkonto, har närmare 200 följare och stiger stadigt. Fler och fler börjar få upp ögonen för hennes flätkonst och all övrig tid jobbar hon som frilansande designer och bildlärare på Bessemergymnasiet.

På så vis får människor, även under vardagarna, ta del av hennes kreationer och skapande, samtidigt som hon får ett konstant utlopp för sin kreativitet.

Hennes intresse och driv för papperskonst och, så klart, flätning har helt klart hjälpt henne på vägen och gynnat henne i sitt jobb som estetiklärare i bild och formgivning, och hennes designeruppdrag.

Dock, så har det inte alltid varit självklart att just flätning skulle bli hennes grej. Men många timmar vid sitt skrivbord vikandes av pappersark till olika skapelser övergick till hår - ett mjukare material, där hon också fick chansen att jobba med människor.

– Jag förändrar ju inte håret, jag klipper inte hårlängden eller jag färgar inte håret. Utan jag förändrar någonting med mina händer. Jag förädlar ett material och det är det som jag går igång på, säger Ida Gerdemark.

LÄS ÄVEN: Designerbutik i centrala Gävle – Det här kommer systrarna Erenlöf att erbjuda i sin butik

För, hon menar att i grunden så har det alltid varit främst frisyrer och skapande kring hår som intresserat och lockat henne allra mest.

– Jag har flätat mig själv i flera år och tyckt att det varit kul att testa olika flätor. Men just Flätverket som är mitt Instragramkonto där jag lägger upp flätbilder, det startade jag nu i år. Så, att det är det senaste året som jag har börjat fördjupa mig i olika flättekniker och olika sätt att fläta på, säger Ida Gerdemark, flätkonstnären från Tolfta.

Förutom Arbetarbladets reportage med Ida Gerdemark, kolla även in hennes flätskola där hon ger tips om hur du snabbt kan fixa en avancerad festfrisyr eller altnernativt en snabb fläta för dagen då håret vägrar samarbeta.

Ida Gerdemarks flätskola, del 1 – Inbakad fjäderfläta.

Ida Gerdemarks flätskola, del 2 - Idas Bad hair-day fläta.