Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler ambulanser i Norduppland

Nu utökas antalet ambulanser i Norduppland. I stället för två ambulanser nattetid blir det tre. Anledningen är de många utryckningarna.

– Den stora vinsten blir för befolkningen med kortare framkörning under natten, säger Fredrik Arenstig, enhetschef för ambulansen i Tierp och Älvkarleby kommuner..

Förändringen infördes 1 maj och pågår på försök september ut. Tidigare var det 2,5 ambulanser i Tierp och Älvkarleby kommuner. Det innebar tre bilar dagtid och två på natten. Nu är det tre ambulanser dygnet runt i området.

– Det är lite komplicerat då det är en tillfällig ökning och det är under sommaren då hela sjukvården är ansträngd. Det gör det svårt att rekrytera.

– Vi har utökat till tre dygnsbilar från första maj och det håller vi till mitten av juni. Sedan får vi gå tillbaka till 2,5 bilar under semesterperioden då det inte går att få ihop folk. Vi har höga krav på de som vi utbildar, de ska ha erfarenhet av akutsjukvård och det är många som slåss om dem under sommaren.

Halva augusti och september återgår man till tre bilar igen. Arenstig hoppas på en förlängning av försöket men säger att det är något som Akademiska sjukhuset bestämmer. Anledningen till utökningen är att det under 2014 har varit mer uppdrag än tidigare

– Generellt över hela länet har det varit en ökning på 17 till 20 procent.

Arenstig säger att den klena bemanningen i Norduppland nattetid har gjort att man behövt förstärkning från Uppsala.

– För hela länet blir det här bättre då vi kommer att kunna sköta distriktet mer själva

Vid ambulansen i Norduppland jobbar ett 30-tal personer. I varje bil är det två personer varav minst en amulanssjuksköterska. I Norduppland är det dock fler sköterskor då det är brist på ambulanssjukvårdare.

– Vi har möjlighet att få ut förstärkningsläkare om det är en jättestor trafikolycka till exempel och vi behöver vårda folk länge på plats.