Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler än 50 lärare varslas

54 lärare i Gävle riskerar att förlora jobbet. – Vi kommer att få en väldigt hög medelålder, samtidigt som det väntas stora pensionsavgångar. Jag är orolig för framtiden, säger Stefan Thunström, Lärarförbundet.

Minskning i antalet elever och ekonomiska bekymmer för barn- och ungdomsförvaltningen ligger bakom varslet.

– Det är naturligtvis beklagligt att vi tvingas till en sådan åtgärd, säger personalchefen Jan Jansson.

De berörda informerades personligen i måndags av sina chefer. I går eftermiddag hölls ett gemensamt möte i skolkontorets lokaler.

På tisdagen inleddes dessutom samtal mellan lärarna, personalkonsulenter och kommunens interna arbetsförmedling, Kia. Det är förmedlingen som sedan gör en omplaceringsutredning för lärarna.

Formellt sker uppsägningarna först om några veckor, när omplaceringsutredningarna är klara.

I de fall det inte finns några lösningar för lärarna inom kommunen kommer de att få sluta tidigt under höstterminen.

– Vi kommer att erbjuda coachningprogram, jobbsökarkurs med olika inriktningar, säger Jan Jansson.

Kommunen har flera gånger tidigare sagt upp lärare för att "anpassa" sig till läget.

– Det här är tredje gången jag suttit i varselöverläggningar och det blivit skarpt läge med uppsägningar, säger Stefan Thunström.

I november 2007 varslades 100 skolanställda. Antalet lärare som till slut fick gå var ett 30-tal. Men den här gången kommer sannolikt inte lika stor andel att "räddas".

– Vi har haft längre tid på oss än tidigare att jobba med särskilda avtalspensioner. Arbetsgivaren har redan tagit i beträkningen hur många som skrivit på, säger Agneta Forsberg, Lärarnas Riksförbund.

Stefan Thunström är bekymrad för framtiden.

– Det jag är mest orolig för är att vi får så hög medelålder. De senaste siffrorna pekar på över 45 år. Det är väldigt många 70-talister som varslas, de skulle ha hållit nere medelåldern och har många år kvar i yrket, säger han.

Thunström medger att elevminskningarna är ett problem, men tycker att kommunen borde ha is i magen.

– Det tycks bara vara budgeten som gäller. Politikerna måste börja fundera: Är det så här vi vill ha det? Vi kommer snart att få stora pensionsavgångar och tappar omkring 150 lärare under en treårsperiod, säger han.