Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler än hälften av ledamöterna är nya

Nya politiker kommer att vara i majoritet i kommunfullmäktige i Hofors i dag.
– Hur man arbetar i fullmäktige får man lära sig eftersom, säger Linda Lundberg, Vänsterpartiets lokala ordförande, som är en av de nya ledamöterna.

Många kommer att ta plats i fullmäktige för första gången. Hoforspartiet är helt nytt och alla Sverigedemokraternas ledamöter är utbytta. Men även andra partier har stor andel nya ledamöter. I fem av åtta partier är minst hälften nya.

Hur tror du att fullmäktige kommer att påverkas av att så många är nya?

– Jag hoppas att det kommer att märkas. Vi har kanske inte erfarenhet, men nytt blod kan ge nya idéer och tankesätt och jag tror att kommunen behöver det. Samtidigt som man behöver de erfarna, säger Linda Lundberg (V).

Hon är en av 16 nya i Hoforspolitiken och ordförande i ett av två styrande partier.

– Det är uppenbart att Hoforsborna vill se en förändring och det tror jag att nya ledamöter kan bidra med. Samtidigt är det ett visst tillvägagångssätt i fullmäktige som vi nya måste sätta oss in i med hjälp av de erfarna, säger hon.

Vänsterpartiet har gått framåt, från tre till fyra mandat, medan Socialdemokraterna backat från 14 till 12. Tillsammans kommer partierna att styra kommunen med minsta möjliga majoritet – 16 av 31 röster.

Nu har Vänsterpartiet en starkare maktposition än förut. Socialdemokraterna har fått släppa ordförandeposten i en bygg- och miljönämnden, som kommer att ledas av en vänsterpartist.

Hur har du förberett dig inför fullmäktige?

– Jag känner många i fullmäktige och har lite insyn. För oss nya kommer det även att vara en utbildning på måndag, säger Linda Lundberg.

Nya fullmäktigeledamöter får en snabbkurs inför sammanträdet. På en timma får de lära sig arbetsgången på mötet, hur de själva och de som inte sitter i fullmäktige kan påverka.

– Vi har många nya medlemmar och vissa som vill engagera sig. Vi har i partiet och distriktet möjlighet till utbildning. Det ska vi ordna för alla med nya uppdrag och för nya medlemmar. Men det går så snabbt nu, så vi har inte hunnit, säger Linda Lundberg.

Hon har själv inte gått någon sådan utbildning, men menar att det kan vara ett viktigt steg i att få in fler yngre i kommunpolitiken.

– För oss nya är det ett stort arbete att sätta oss in i förordningarna. Men man får inte glömma att vi är där för att driva kommunpolitik. Då är det viktigt att vi är väl förberedda innan vi kommer till fullmäktige. Att man har gruppmöten där man får sätta sig in i hur man går till väga om man har ett förslag, med talordning och sådant, säger hon.