Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler apotek, längre öppettider och förbättrad service

Från sommaren blir det lättare att få tillgång till såväl huvudvärkstabletter och nässpray som den medicin läkaren förskrivit.

Apoteksmarknaden reformeras från 1 juli 2009 och med det kan vi alla se fram emot fler apotek, längre öppettider och förbättrad service. Senare under året kommer även receptfria läkemedel att kunna säljas i vanliga butiker. Redan nu säljs nikotintuggummi i vissa butiker. Helt logiskt, för vad är mer skadligt: cigaretter eller receptfria medel för rökavvänjning?

Nu i veckan överlämnade regeringen förslaget om en omreglerad apoteksmarknad till lagrådet. Syftet är att tillgängligheten till läkemedel ska bli ännu bättre än i dag. Ett ökat småföretagande är också en viktig del i att få en mer flexibel och kundanpassad försäljning av läkemedel. Fler ska få möjlighet att driva apotek. Det kan till exempel vara farmaceuter som startar eget på platser där Apoteket inte finns, eller som tar över apoteket på orten.

Apoteksmonopolet har haft ett högt pris – ett pris som betalats av kunderna i form av bristande tillgänglighet. Sverige har få apotek, i jämförelse med andra länder. Nu vill regeringen skapa förutsättningar för att alla på ett enkelt och säkert sätt ska kunna köpa sina läkemedel på fler apotek, inte färre.

Läkemedel ska självklart vara tillgängliga för hela befolkningen på lika villkor. Ingen ska behöva avstå från en medicinskt motiverad läkemedelsbehandling av ekonomiska skäl. Ingen ska betala mer för sina receptbelagda mediciner än med nuvarande system, oavsett i vilket apotek man köper dem. Högkostnadsskyddet för mediciner blir alltså kvar, precis som i dag. Och precis som i dag ska det vara fortsatt fri prissättning av receptfria läkemedel.

Det har i olika sammanhang uttryckts en oro för att en reformering av apoteksmarknaden skulle leda till att apotek i glesbygd läggs ned.

Riskerna är små, men eftersom vi inte kan förutsäga exakt hur det kommer att bli på den svenska marknaden vidtas en rad åtgärder för att säkerställa tillgängligheten i glesbygd.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel