Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler containrar i Gävle hamn ger kommunen miljoner

Containertrafiken

i Gävle hamn fortsätter att öka trots tilltagande lågkonjunktur.


– Vi tror att vi tar marknadsandelar eftersom den totala marknaden minskar, säger Ingemar Westin, vd i Gävle Containerterminal.

Annons

Hittills i år har containerhanteringen i Fredriksskans ökat med 16 procent jämfört med i fjol.

Under första halvåret var ökningen 12 procent och under årets sista sex månader ser det ut att bli en ökning på 20 procent.

Ingemar Westin konstaterar att containerhamnen i Gävle lyckats kapa åt sig mer transporter från norra Sverige, från Umeå och söderut.

Han tror dock att lågkonjunkturen kommer att märkas under 2009.

– Vi tror att den slår igenom också för transporterna via Gävle. Vi gör inga längre prognoser utan tittar månad för månad. Vi räknar med en minskning jämfört med i år, säger han.

Men även om minskningen blir så stor som 30 procent kommer Gävle Containerterminal att kunna visa vinst, menar Ingemar Westin.

I år väntas vinsten bli så stor att närmare 6 miljoner kan återbetalas till Gävle kommun, enligt containerbolagets beräkningar. Av förra årets vinst fick kommunen 1,9 miljoner kronor.

Gävle kommun som äger en femtedel i Gävle Containerterminal har rätt till halva årsvinsten efter ett avdrag på en halv miljon kronor.

– Vi är nog enda hamnen som växer i Sverige i dag, i alla fall på containersidan, säger Ingemar Westin.

Gävle Containerterminal har 26 anställda, varav flera jobbar i tvåskift.