Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler containrar i Gävle hamn ger kommunen miljoner

Containertrafiken

i Gävle hamn fortsätter att öka trots tilltagande lågkonjunktur.


– Vi tror att vi tar marknadsandelar eftersom den totala marknaden minskar, säger Ingemar Westin, vd i Gävle Containerterminal.

Hittills i år har containerhanteringen i Fredriksskans ökat med 16 procent jämfört med i fjol.

Under första halvåret var ökningen 12 procent och under årets sista sex månader ser det ut att bli en ökning på 20 procent.

Ingemar Westin konstaterar att containerhamnen i Gävle lyckats kapa åt sig mer transporter från norra Sverige, från Umeå och söderut.

Han tror dock att lågkonjunkturen kommer att märkas under 2009.

– Vi tror att den slår igenom också för transporterna via Gävle. Vi gör inga längre prognoser utan tittar månad för månad. Vi räknar med en minskning jämfört med i år, säger han.

Men även om minskningen blir så stor som 30 procent kommer Gävle Containerterminal att kunna visa vinst, menar Ingemar Westin.

I år väntas vinsten bli så stor att närmare 6 miljoner kan återbetalas till Gävle kommun, enligt containerbolagets beräkningar. Av förra årets vinst fick kommunen 1,9 miljoner kronor.

Gävle kommun som äger en femtedel i Gävle Containerterminal har rätt till halva årsvinsten efter ett avdrag på en halv miljon kronor.

– Vi är nog enda hamnen som växer i Sverige i dag, i alla fall på containersidan, säger Ingemar Westin.

Gävle Containerterminal har 26 anställda, varav flera jobbar i tvåskift.