Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler dör i jobbet men färre skadas

Kvinnor får oftare hälsoproblem till följd av jobbet. Bland männen uppstår besvären oftare till följd av svåra arbetsställningar. De farligaste branscherna är jord- och skogsbruk samt byggbranschen.

Annons

Under 2000-talet har antalet dödsfall på arbetsplatser ökat stadigt. Mellan januari och augusti i år omkom 47 personer på jobbet. De farligaste branscherna är jord- och skogsbruk samt byggbranschen och de flesta som omkommit är män.
Samtidigt rapporterar allt färre hälsobesvär som de fått på arbetet, enligt en ny undersökning från Arbetsmiljöverket.

Ungefär 20 procent av de sysselsatta i landet har under det gångna året haft besvär till följd av sitt jobb. Det är en minskning på två år med närmare tre procentenheter.
Kvinnorna mår sämst, de rapporterar stress och psykisk belastning. Värst är det för socialsekreterare, kuratorer och lärare.

Men besvären är inte enbart kopplade till att män och kvinnor finns på olika områden av arbetsmarknaden. Skillnaden kvarstår när man jämför män och kvinnor inom samma yrke.
Bland män är påfrestande arbetsställningar den vanligaste orsakerna till besvär. Var femte manlig målare, lackerare, skorstensfejare, byggnads- och träarbetare samt inredningssnickare får besvär till följd av arbetsställningen.

Mer läsning

Annons