Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler elever startar företag – och får blodad tand

Allt fler gymnasieelever i Uppsala län startar företag under skoltiden. Ökningen under läsåret är 20 procent.

Annons

– Ungdomar lär sig oerhört mycket av att ha ett eget företag, säger Jennie Claesson, regionchef för Ung Företagsamhet i Uppsala län.

Claesson menar att UF-företagen inte bara är viktiga för att ungdomarna ska få nyttiga erfarenheter, utan att de också är embryot till ett utökat näringsliv i länet.

– 23 procent av de elever som driver företag under gymnasietiden blir egna företagare inom tio år.

Fyra tjejer på handelsprogrammet, Högbergsskolan i Tierp, drev förra läsåret ett UF-företag med import av spetstrosor och hot pants. Mia Westin och Mathilda Örnehag fortsätter med detta i trean. De jobbar med företaget där de praktiserar två dagar i veckan.

– Jag har lärt mig mycket men företaget kräver mycket tid, säger Mia Westin.

De säljer underkläder på hemma-partyn. De har också deltagit på mässor och belönats som bästa UF-företag i Tierp. Året innan gick priset till tre andra tjejer på handelsprogrammet som sålde snygga ljus och ljusbrickor.

– Vi har inte längre kvar företaget, det tog all vår fritid, säger Jennie Gustavsson som numer är kontorist på mataffären i Alunda.

– Jag är inte avskräckt att öppna eget, men jag vill ha mer kunskap först, säger Jennie som har funderat på ett företag i manikyrbranschen.

Lisa Back menar att det var mycket som de kunde gjort bättre med ljusföretaget, men även hon kan tänka sig egen rörelse i framtiden.

Hon tror att ändringen i år med UF-företag i trean på Handelsprogrammet istället för tvåan är bra.

– Man är mer mogen då.