Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler elever startar företag – och får blodad tand

Allt fler gymnasieelever i Uppsala län startar företag under skoltiden. Ökningen under läsåret är 20 procent.

– Ungdomar lär sig oerhört mycket av att ha ett eget företag, säger Jennie Claesson, regionchef för Ung Företagsamhet i Uppsala län.

Claesson menar att UF-företagen inte bara är viktiga för att ungdomarna ska få nyttiga erfarenheter, utan att de också är embryot till ett utökat näringsliv i länet.

– 23 procent av de elever som driver företag under gymnasietiden blir egna företagare inom tio år.

Fyra tjejer på handelsprogrammet, Högbergsskolan i Tierp, drev förra läsåret ett UF-företag med import av spetstrosor och hot pants. Mia Westin och Mathilda Örnehag fortsätter med detta i trean. De jobbar med företaget där de praktiserar två dagar i veckan.

– Jag har lärt mig mycket men företaget kräver mycket tid, säger Mia Westin.

De säljer underkläder på hemma-partyn. De har också deltagit på mässor och belönats som bästa UF-företag i Tierp. Året innan gick priset till tre andra tjejer på handelsprogrammet som sålde snygga ljus och ljusbrickor.

– Vi har inte längre kvar företaget, det tog all vår fritid, säger Jennie Gustavsson som numer är kontorist på mataffären i Alunda.

– Jag är inte avskräckt att öppna eget, men jag vill ha mer kunskap först, säger Jennie som har funderat på ett företag i manikyrbranschen.

Lisa Back menar att det var mycket som de kunde gjort bättre med ljusföretaget, men även hon kan tänka sig egen rörelse i framtiden.

Hon tror att ändringen i år med UF-företag i trean på Handelsprogrammet istället för tvåan är bra.

– Man är mer mogen då.