Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler fattiga barn i Alliansens Sverige

Annons

Fattiga barn finns i allra högsta grad i Sverige. Andelen barn som växer upp i familjer som lever under fattigdomsstrecket är troligen den högsta någonsin i modern tid. Runt 200 000 barn. Nästan var femte barn i åldern 0-5 år lever i ett hushåll med låg inkomst.


Att leva fattigt innebär att pengarna inte räcker till bra mat och annat som behövs för att få en bra barndom. Brist på pengar gör att barn ser att de inte har samma möjligheter som sina kamrater.

Bakom siffran 200 000 finns barn som skäms. Barn som låtsas bli sjuka när det är friluftsdag, eftersom det inte finns pengar hemma till matsäck och glass. Barn som inte kan hänga med i skolan, eftersom deras föräldrar inte har råd att köpa glasögon till dem. Barn som inte alls längtar efter sommarlovet, eftersom de vet att deras kompisar åker till läger, sommarställen eller på utlandssemestrar, medan de själva kanske inte ens kan åka och bada.

Att samhällsutvecklingen går åt fel håll när det gäller barnens uppväxtvillkor är tydligt. Andelen barn som lever i familjer med låg inkomst har ökat i alla grupper.


Ökningen har skett under en längre period, men problemet har tilltagit under senare år. Värst drabbade är barn med ensamstående förälder. 2008 levde drygt vart tredje barn i den gruppen i fattigdom.
I 84 procent av kommunerna har utbetalningarna av försörjningsstöd ökat under det senaste året och beräknas fortsätta att öka också nästa år. 22 procent av alla ensamstående kvinnor med barn fick försörjningsstöd under 2009.

Den moderatledda regeringens politik förstärker klyftorna i Sverige. Arbetslösheten har nästan fördubblats från fem till runt nio procent på några få år. Arbetslöshetsförsäkringen har blivit både dyrare och sämre under den borgerliga regeringen. Ersättningen har blivit lägre. Den orättvisa a-kasseavgiften har gjort att flera hundra tusen personer lämnat a-kassan. Tillsammans med tuffare villkor för att få ersättning har det lett till att många som drabbas av arbetslöshet lever under mycket knappa ekonomiska förhållanden. Detsamma gäller för dem som drabbats av sjukdom och utförsäkring ur sjukförsäkringen.

Det är extra tungt för barnen att leva mitt i orättvisan, särskilt som de inte kan förstå varför just de drabbas. Det är inte barnen det är fel på. Det är den borgerliga regeringens politik.

Fattiga barn är en skam för ett modernt välfärdssamhälle. Det behövs skarpa åtgärder för att värna barnens situation. Högre ersättning och större trygghet vid arbetslöshet och sjukdom. Stärka rätten till heltidsarbete och öka tillgången till barnomsorg på obekväm arbetstid. Men också om att våga prioritera stöd till ensamstående föräldrar, som underhållsstödet och bostadsbidraget, framför skattesänkningar till dem med goda inkomster.
Genom att förbättra ekonomin för föräldrarna kan vi minska barnens utsatthet och öka deras självförtroende och framtidstro och ta viktiga steg mot ett jämlikt samhälle.


Elin Lundgren

Riksdagskandidat

Socialdemokraterna

Mer läsning

Annons