Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler Faust-föreställningar? "Alla möjligheter undersöks"

19 föreställningar. Och sen slut. Borde inte fler människor – i Gävle, Gävleborg, och från hela Sverige – få chans att se ”Faust i Gasklockan”? Som blev hyllad och slutsåld på ett kick.

– Utifrån all fin respons så är vår önskan såklart att kunna ge fler föreställningar, säger Folkteaterns teaterchef Marcus Hellsten.

”Faust i Gasklockan”, det stora teatersamarbetet mellan Folkteatern, Skottes Musikteater och Gävle Symfoniorkester, hade premiär i fredags.

4 750 biljetter släpptes totalt. Redan på måndagen efter premiärhelgen var alla helt uppbokade.

Finns det möjlighet att förlänga spelperioden?

– Vi undersöker just nu alla möjligheter till att förlänga spelperioden eller att lägga in föreställningar längre fram i tiden. Vi är många aktörer i detta projekt och därmed finns det många parametrar att förhålla sig till. Under denna vecka hoppas vi kunna se vad som är möjligt.

Är inte 19 föreställningar lite snålt?

– Förutsättningarna som har funnits sen över ett år tillbaka möjliggör i dagsläget 19 föreställningar, vilket Folkteaterns produktioner brukar landa kring.

Märker ni av ett publiktryck?

– O ja. Vi vet dock att biljetter går fram och åter, så vi hoppas att publiken kollar av med jämna mellanrum.

Finns planer på att föreställningen spelas in för exempelvis tv?

– I dagsläget finns inga planer för det.

Hur upplever ni reaktionerna hittills?

– Översvallande, det vi drömt om och intensivt arbetat för har realiserats.

”Faust i Gasklockan” spelas sista gången 11 april, enligt ordinarie tidsschema. Problemen med att ge fler föreställningar är uppenbara. Det är en platsspecifik uppsättning – den kan inte spelas någon annanstans. Ovanligt många människor och institutioner är involverade. Skådespelare, musiker och figuranter kan vara upptagna av annat. Scenografi och teatermaskineri är inget som plockas ner och upp igen i en handvändning.

Också gasklockeområdet kan vara uppbokat. Att döma av kalendern, dock inte förrän en konsert och en finölsfestival i mitten på maj. Gävle Symfoniorkesters konsertkalender ser å andra sidan ut att vara fullt upptagen redan från 15 april.

Men teaterchefen Marcus Hellsten ger alltså visst hopp. Det är ett svårt pussel men tydligen inte helt omöjligt att ge fler människor möjlighet att se ”Faust i Gasklockan”. Han lovar att återkomma med besked.