Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler högskoleplatser för lärare och sjuksköterskor

Det blir fler platser på lärarprogrammet och sjuksköterskeprogrammet nästa år.
Det är några av nyheterna när Högskolan i Gävle spikade sitt utbud för 2016-2017.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat har grundanslaget till högskolan stabiliserats och kan fortsätta på samma nivå utan nya neddragningar. Något som gör att programplatserna nu kan utökas jämfört med tidigare beslut.

På torsdagen slog högskolestyrelsen fast utbudet med start höstterminen 2016.

– Det är lite motsatsen till ifjol då vid stod inför att stänga ned och krympa utbudet. I år är det roligare, säger Micael Melander, samordnare för utbildningsfrågor på Högskolan i Gävle.

Platserna på lärarprogrammet F-3 utökas från 60 till 80. På kompletterande pedagogisk utbildning från 40 till 50. Det sistnämnda är en kortare lärarutbildning för dem som redan läst ämnena.

– Vi har sett nationellt att det är den vanligaste vägen att utbilda sig till lärare inom naturvetenskap. Så det kan ses som en satsning på dem, förklarar Micael Melander.

Sexton nya platser med två nya specialistinriktningar skapas på sjuksköterskeutbildningen. Det handlar om anestesi och intensivvård.

Det blir också två nya program inom miljöteknik, ett mastersprogram i socialt arbete för socionomstudenter som vill gå vidare till forskarutbildning samt ett nytt kandidatprogram för att bli folkhälsostrateg för hållbar utveckling.

Högskolestyrelsen beslutade att ett kandidatprogram inom miljöteknik ska tas bort.

LÄS MER: Socialdemokraterna: Nu vänder vi utvecklingen rätt