Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler i jobb finansierar pensionerna

Annons

Svenskar lever i dag allt längre och friskare. Detta innebär att vi behöver ge pensionssystemet och den allmänna välfärden starkare resurser för att hantera de problem som dyker upp på ålderns höst. För att klara denna utmaning behöver Sverige fler människor som arbetar, och en trygg- och stabil välfärd.

För oss Moderater, till skillnad från Socialdemokraterna, är det viktigare att fler arbetar än att de som arbetar betalar en högre skatt. Alliansregeringens jobbskatteavdrag är den enskilt största grunden till att vi nu ser en ökad sysselsättning och fler i arbete. Fler i arbete innebär ökad finansiering för det svenska pensionssystemet då 16 procent av varje arbetares lönesumma betalas in till systemet. Tillsammans med avkastning från buffertfonderna utgör detta den samlade summan som betalas ut i pension.

De arbetsmarkandsprognoser som presenteras visar på en stabilare, och ökande, arbetsmarknad. Precis lika viktigt som det är att få in den unga generationen på arbetsmarknaden är det att behålla den kunskap och erfarenhet som de äldre i samhället besitter - och kan föra vidare. Regeringen kommer att tillsätta en utredning som ska undersöka möjligheten för en ökad pensionsålder. En ökad pensionsålder skulle skapa en möjlighet för dem som inte känner sig färdiga på arbetsmarknaden och vill arbeta kvar.

Vi ser i dag ett samhälle där allt fler äldre är friskare och väljer att arbeta kvar efter fyllda 65 år. Genom att höja rätten att stanna kvar i arbetslivet från 67 till 69 år tar Sverige vara på den värdefulla kompetens som äldre besitter. En kompetens som är viktig och betydelsefull för vårt samhälle.

Margareta B Kjellin (M)
Riksdagsledamot

Mer läsning

Annons