Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler invandrarkvinnor ska starta företag

Just nu pågår en satsning i hela Sverige för att få fler invandrarkvinnor att starta företag.

Under tisdagen hölls ett seminarium i Gävle för att sätta fart på inspirationen.

– Seminariet ska vara som en spark i baken för regionen, säger Cassandra Bota, projektsamordnare för IK, investera i invandrarkvinnor.

Projektet IK startade 2011 och pågår till 2014. Almi företagspartner genomför satsningen på uppdrag av näringsdepartementet.

Målet är att andelen invandrarkvinnor som får hjälp med rådgivning och finansiering hos Almi ska motsvara andelen kvinnor med svensk bakgrund.

– Invandrarkvinnor är de som stöter på mest hinder om de vill starta företag. De har ofta språkliga hinder, mindre socialt nätverk och kan inte regelverket, säger Cassandra Bota.

Inom projektet ska kvinnorna få hjälp med rådgivning, stöd och finansiering. Flera seminarier ska anordnas.

Zahra Asgari var en av kvinnorna som deltog i seminariet.

– Jag har precis startat ett företag och gick hit för att få inspiration och knyta kontakter, säger hon.

Elena Al Damanhouri och Seda Celik som håller på att starta ett kooperativ som ska sälja olika tjänster var också på plats.

– Det är svårt att komma in på arbetsmarknaden som invandrare. Men vi vill jobba. Därför startar vi kooperativet, säger Elena Al Damanhouri.

Joanna Wågström