Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler jobb ger högre pensioner

Annons

Omställningen från att vara löntagare till att bli pensionär kan vara stor. Många äldre oroar sig för hur deras ekonomi ska bli och bilden av en bister framtid för våra pensionärer målas gärna upp. Vi tycker att diskussionen i många fall har blivit olyckligt negativ och spär på osäkerheten ytterligare.
Karl-Gustaf Skoog tar i en artikel i Arbetarbladet (3/1) upp kopplingen mellan finansiella marknaden och pensionssystemet. Han målar upp en bild av att det enda som påverkar våra pensioner är aktiemarknaden. Den bilden stämmer inte riktigt med verkligheten. Den absolut viktigaste faktorn för en god utveckling av våra pensioner är jobben. De som arbetar idag betalar en pensionsavgift på 16 procent som går till dagens utbetalningar. Ju fler som jobbar desto mer pengar till våra pensioner. Därför är det viktigt även för dem som har gått i pension att vi bedriver en aktiv arbetslinje.
Den del av den samlade pensionen som består av tjänstepensionen och premiepensionen är ofta placerad i aktier. Men dessa är endast en mindre del av våra samlade pensioner. Därför har aktiemarknaden en viss påverkan, men inte i den utsträckning som Skoog och andra vill göra gällande. Enligt Pensionsmyndigheten skulle det krävas en extrem börsnedgång för att det ska leda till sänkta pensioner. Om systemet går med underskott sker en automatisk balansering (även kallad bromsen). Den förhindrar att mer betalas ut än vad systemet tål. Detta är nödvändigt för att vi ska ha ett pensionssystem som är långsiktigt hållbart.
Regeringens tydliga ambition är att fler ska arbeta och att fler ska arbeta vitt. Genom att säkerställa en tydlig arbetslinje, med till exempel reformerna RUT och ROT, får vi en långsiktigt högre sysselsättning. Detta gynnar även våra äldre. En väl utformad och fungerande arbetslinje innebär höjda pensioner.
Nya Moderaterna är Sveriges enda arbetarparti. Genom att sätta jobben först, skapar vi förutsättningar för en stark moderat arbetsmarknadspolitik och detta skapar goda villkor för pensionärerna.

Tomas Tobé (M)
Margareta B Kjellin (M)
Lars Beckman (M)

Mer läsning

Annons