Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler krislånare fast i sms-träsket

/

Den ekonomiska krisen gör att allt fler får svårt att betala de dyra sms-lånen.

– Motorvägen in i skuldfällan är bredare än någonsin, säger Janne Åkerlund på Kronofogden.

Annons

Ny lag om de snabba lånen kan komma först nästa år, uppger regeringen.
Jakten på snabba pengar slutar allt oftare i diket. Antalet ärenden om obetalda sms-lån ökade med 35 procent under första halvåret 2009, enligt Kronofogdens nya statistik. Jämfört med första halvåret 2007 handlar det om fem gånger fler ärenden.
Och Janne Åkerlund tror att det blir ännu värre.
– Allt fler kommer att få svårare att få ekonomin att gå ihop, säger han och varnar starkt för de så kallade sms-lånen.
– De fungerar som ett ankare som drar ner dig i skuldträsket.Ett sms-lån ligger i normalfallet på maximalt 4 000 kronor. Av de drygt 23 000 ärendena under första halvåret i år gör Janne Åkerlund på Kronofogden uppskattningen att runt 15 000 av dem kommer att få en betalningsanmärkning.
Uppmärksamheten kring sms-lånen är inte ny. Det har talats om en kraftfullare lagstiftning under en tid, men enligt Janne Åkerlund har väldigt lite hänt. Han vill se en kraftfullare reglering – nu.


Men den nya lag som har diskuterats kan bli verklighet först nästa år, meddelar regeringen.
– Ambitionen är att den ska finnas på plats 2010. Förslaget bereds just nu och tanken är att det ska komma åt snabbheten, att man inte tar kreditupplysning och den otydliga informationen kring vad lånen i praktiken kostar, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP), som också har ansvar för konsumentfrågor.Av statistiken att döma blir kreditgivarna fler. Och kreditprövningarna är hos vissa kanske inte helt seriösa.
Det finns ett flertal långivare som ger snabblån även till dem som har betalningsanmärkningar. Även de som har förfallna lån som hamnat hos Kronofogden kan få lån. Och någon säkerhet behövs inte, enligt ett antal sms-långivares hemsidor.

Den största sms-långivaren Folkia ger inga krediter till dem med betalningsanmärkning. Däremot går det bra hos systerföretaget Kredit 365.
– Men vi tittar även på andra variabler, säger Folkias vd Per Spångberg.Han tycker dock att Kronofogdens jakt på sms-lånebranschen är orättvis. Betalningsanmärkningarna i samhället rent generellt ökar nästan lika mycket.
– Vi sticker inte ut på något dramatiskt vis, säger Spångberg som konstaterar att även de etablerade storbankerna är rätt fräna i sina utlåningskampanjer.

Enligt honom har Folkias ingivna ärenden till Kronofogden minskat med 35 procent sedan februari. Innan dess hade de dock ökat i spåren efter förra höstens finanskris. Han vill inte direkt säga hur många av deras kunder som hamnar i onåd.
– De slutliga kreditförlusterna för Folkia Sverige uppgår till runt två procent. Och det är något fler som går till Kronofogden och där vi får igen en del, säger Spångberg.

Mer läsning

Annons