Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler misstänks fuska med sjukpenning

Allt fler anmäls för fusk med sjukpenningen. Försäkringskassan har hittat felaktiga utbetalningar för 41 miljoner kronor under första halvåret i år, fyra miljoner kronor mer än under hela fjolåret.

Annons

Försäkringskassan har trappat upp jakten på fuskare i år.
– Hårdare granskning av sjukpenning ger helt logiskt fler fall av misstänkt bidragsfusk, säger Joakim Jarnryd, kontrollansvarig på Försäkringskassan, till tidningen Metro.

Vanligaste misstanken handlar om att bidragstagaren jobbar svart samtidigt som han eller hon får sjukpenning. Det är också vanligt att bidragstagare blir friskare men inte bryr sig om att tala om det för Försäkringskassan.
– Man är skyldig att uppge till Försäkringskassan om man får ändrade förhållanden, så att man kanske inte borde ha sjukpenning längre. Det är också en vanligt förekommande orsak, säger Jarnryd till TT.

166 fall har under första halvåret lett till en polisanmälan. Runt en tredjedel av de polisanmälda fallen leder till fällande dom.
Jarnryd bedömer att det viktigaste skälet till att det inte blir fler fällande domar är att polisen inte alltid hinner med att utreda anmälningarna från Försäkringskassan. Andra brott prioriteras ofta före Försäkringskassans anmälningar.
– De har haft problem med resurser för att utreda våra bidragsbrott. Den bild jag har är att det till en del är en resursfråga och att bidragsbrotten kanske inte är högst upp på agendan, säger Jarnryd.

Det mesta av misstänkta fusket sker i storstadsregionerna, Stockholm, Göteborg och Malmö. Och den fördelningen har en enkel förklaring.
– Det är ju där det finns mest folk, säger Jarnryd.

Annons