Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler och fler hamnar i moment 22

Det skulle bli annat ljud i skällan skränade högern i sin valpropaganda 2006. För vem och hur? Myndigheterna fortsätter att kränka människor och allt fler hamnar i moment 22.

Arbetsgivare skriker efter arbetskraft med rätt utbildning och gråter över att dagens ungdomar inte vill utbilda sig till deras arbetsuppgifter. Ungdomarna utbildar sig efter vad som sägs vara bristyrken och vad händer? ”Tack för visat intresse men du har ingen erfarenhet så dig kan vi inte anställa.” Ungdomen hamnar nu i ett dilemma.

Den arbetssökande har en bristyrkesutbildning, att sedan arbetsgivarna vägrar anställa saknar betydelse – här får du ingen hjälp säger arbetsförmedlingen, det är inte vårt bord. Moment 22.

Sjuka, äldre och långtidsarbetslösa får ingen möjlighet på öppna marknaden och är för friska, unga och kunniga för att få hjälp av samhället. Reglerna har stramats åt för att säkerställa rättsäkerheten säger myndighetsutövarna, inga pengar/hjälp här. Kan du ta dig till doktorn kan du ta dig till jobbet, säger försäkringskassan. Men vilket jobb? ”Det är inte mitt bord svarar myndigheten”. Moment 22.

Vi ska sänka skatterna, det ska bli lönsamt att arbeta och bort med Bidragssverige säger sittande regering. För att vår sittande regering ska kunna behålla sin tro att skattesänkningar löser allt måste någon betala. Något de inte kan basunera ut till folket för det vore fel politik. Som politiker tror de dessutom att folket är lättlurade, okunniga och rent av dumma. Vi kallar det rättsäkerhet – det klingar bättre och människor vill ha ett rättsäkert samhälle. Men hur gör vi för att få bort alla moment 22 som uppstår? ”Inte vårt bord ”, säger alla myndigheter unisont.

När vår nya regering tillträdde kom order om att minska utbildnings- delarna för att människor skulle arbeta i stället. Arbeta med vad? Det hade de inte en aning om, men arbeta skulle de. Följden blev att AF avbröt på- gående utbildningar och förstörde möjligheterna för deltagarna att få jobb. Det hade aldrig regeringen sagt. Så lite senare stod våra riksdagsledamöter och funderade över varför utbildningarna avslutats i förväg?

Blir det samma nu?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel