Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler röstade i valet än förra gången

/

EU-valet blev en delseger för demokratin. Valdeltagandet ökade rejält jämfört med förra gången, men var i Gävleborgs län lägst i landet med 36,9 procent.
I Gävle var de boende i stadsdelen Fridhem bäst på att rösta medan många i Sätra och Andersberg stannade hemma.

Annons

Valdeltagandet i Gästrikland och Norduppland varierade från 32,8 procent i Ockelbo till 40,6 procent i Gävle. Det betyder att fler gick och röstade än för fem år sedan i alla kommuner utom i just Ockelbo.

Precis som vid tidigare val finns stora skillnader mellan distrikten inom kommunerna när det gäller valdeltagande.

I Gävle skiljer en väg, Skogmursvägen, området Fridhem med kommunens högsta valdeltagande från höghusen i Andersberg som är ett av områdena med lägst andel röstande. I distriktet Fridhem gick 56,6 procent av de röstberättigade till valurnan medan motsvarande siffra i Andersberg 1 var 30,4 procent.

I Andersbergs centrum träffar Arbetarbladet Sophia Svanbäck med sonen Mikael. Hon brukar rösta i riksdags- och kommunalval men röstade inte i EU-valet. Hon avstod inte medvetet, utan glömde helt enkelt bort det.

– Det känns avlägset för det finns så mycket annat att tänka på. Som vilken skola man får till barnen, säger hon.

En bit bort står Lennart som inte vill säga sitt efternamn. Han har inte heller röstat.

– De pratar säkert om EU där, säger han och pekar åt Fridhemshållet. Det gör vi inte här och jag känner mig inte tillräckligt insatt.

Bland villorna i Fridhem är det välordnat men ganska folktomt. Urban Ling ansar buskarna i trädgården inför kommande studentexamen. Han har också haft så mycket att tänka på att det inte blivit av att gå och rösta.

– Jag var borta fredag, lördag, söndag och när jag kom hem hittade jag röstkortet och insåg att det var för sent. Men jag hade verkligen tänkt rösta den här gången, säger han.

Lägst valdeltagande i Gävle hade Sätra 3 med 26,6 procent.

I Sandviken finns ett liknande fenomen som i Gävle med närliggande områden. Hyreshusområdet Björksätra Norra hade kommunens lägsta valdeltagande med 25,1 procent medan Björksätra Södra med villor och radhus hade det högsta med 50,1 procent.

Mer läsning

Annons