Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler vårdanställda ska drogtestas

Fler sjukhusanställda ska drogtestas. Nu planerar även medicindivisionen med 900 anställda att införa slumpvisa drogtester.
– Droger och patientarbete hör inte ihop, konstaterar divisionschefen Roger O Nilsson.

Drogtester är inget nytt inom landstinget Gävleborg.

Inom ambulanssjukvården har personalen sedan flera år regelbundet fått blåsa i alkometer när de kommer till jobbet.

Efter att en narkossjuksköterska var påverkad under en operation utökades testerna för två år sedan till att gälla även operationsverksamheten och intensivsjukvården.

Och nu väntas fler delar av sjukhuset följa efter. Det är den stora medicindivisionen – där bland annat lungkliniken, hjärtsjukvården, strokesjukvården och infektionskliniken ingår – som planerar att införa slumpvisa provtagningar för att upptäcka personal som är påverkad av alkohol eller andra droger.

Förhandlingar med facken pågår just nu om hur testerna ska gå till och innan det är klart vill divisionschefen Roger O Nilson inte avslöja några fler detaljer.

– Jag vill inte störa den process som pågår.

Syftet med drogtesterna är flera. Dels vill man öka patienternas säkerhet, det kan ju vara farligt om man blir behandlad av drogpåverkad personal. Men enligt Roger O Nilsson vill man också bli bättre på att fånga upp anställda som har beroendeproblem så att man kan sätta in hjälp tidigare.

– När det uppmärksammas i dag kan det tyvärr ofta ha gått ganska långt, konstaterar han.

Landstingets personaldirektör Margareta Petrusson tror att testerna kan ha en förebyggande effekt då de tydligt visar arbetsgivarens syn på droger: Att det är viktigt att vara drogfri på jobbet.

Det finns dock inga planer idag på att genomföra tester inom hela sjukvården.

– Det är viktigt att det här görs på rätt sätt, att man diskuterar igenom det noga. Därför är det klokt att ta det stegvis, säger Margareta Petrusson.