Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler vargar skjutna efter lagändring – fler hänvisar till nödvärn

Antalet skjutna vargar i landet tredubblades när nödvärnsparagrafen i jaktförordningen luckrades upp för två år sedan.
Men i Gävleborg har inga fler vargar skjutits.

Henrik Manfredsson på Gräsö blev rikskänd 2002 då han var den första i Sverige att åtalas för grovt jaktbrott enligt paragraf 28 i jaktförordningen då han hade skjutit en varg. Vargen hade tidigare attackerat får hos en annan djurägare och när den dök upp vid Manfredssons kor och kalvar sköt Manfredsson vargen för att freda sina köttdjur.

Manfredsson åtalades för grovt jaktbrott i tingsrätten men friades. Även i hovrätten friades han. I Högsta Domstolen däremot dömdes Manfredsson till samhällstjänst. Han överklagade till Europadomstolen för mänskliga rättigheter men fallet togs inte upp.

Då, 2002, sa paragraf 28 att en tamdjursägare bara får skjuta en varg om den redan angripit tamdjur och det fanns skälig anledning att tro att det sker igen och det var i omedelbar anslutning till attacken.

– Man var tvungen att vänta på att vargen skulle attackera ens djur, konstaterar Henrik Manfredsson, i dag drygt tio år senare.

Läs mer: Lista på alla ansökningar om skyddsjakt i Gästrikland och Uppland sedan 2011

Bara drygt ett år efter att Manfredsson dömdes för grovt jaktbrott i Högsta Domstolen ändrades lagen till att omfatta angrepp som var förestående. Man behövde alltså inte längre vänta på att ett angrepp skulle ske. Dessutom behövde inte lägre vargen befinna sig inom inhägnat område för att en skytt ska få freda sig och tamdjur från attacker.

– Cirkusen som var då verkar ha haft nån nytta, det är bra att det har blivit en förändring.

– Det var en riktigt dålig lag, men jag kan inte gå och älta det där. Jag skulle ha gjort om det i dag, man måste få skydda sina djur, kommenterar Manfredsson lagändringarna som innebär att han i dag med högsta sannolikhet inte ens skulle ha blivit föremål för en polisutredning.

Läs mer: Jägare i Ockelbo utreds för grovt jaktbrott sedan han skjutit en varg som attackerade jägarens hund

Ytterligare en nyhet i lagen är att sedan 2013 utreds ärendena inte automatiskt som grovt jaktbrott av polisen, vilket medför att alla skyttens vapen beslagtas. Nu är det länsstyrelsen som gör en första bedömning och händelsen blir inte automatiskt anmäld som grovt jaktbrott, om inte misstanke uppstår.

Kritiker menade att lagändringen öppnade upp för vargslakt och att antalet skjutna vargar skulle eskalera. Enligt en undersökning som Sveriges Radio gjorde i januari 2014 hade tolv vargar skjutits i landet sedan lagändringen i juni 2013. Det var en tredubbel ökning jämfört med 2012.

Läs mer: Alla döda vargar i Gästrikland och Norduppland sedan 2011

I Gävleborg har dock inte antalet skjutna vargar med hänvisning till paragraf 28 ökat.

– Vi har haft ett fåtal paragraf 28-fall sedan lagen ändrades och vi ser ingen ökning, säger Sara Sundin, länsstyrelsen och fortsätter,

– Det är en nödvärnsparagraf som används endast när det är en nödsituation.

Totalt har tre vargar skjutits i länet med hänvisning till paragraf 28 efter den senaste lagändringen, en i Ockelbo 2014 och två i Ljusdal i slutet av september i år. En sköts vid fårangrepp och de andra två, sköts vid angrepp på jakthundar, vilket alltså inte var tillåtet tidigare eftersom det inte var inom inhägnat område.

Läs mer: Upprörd stämning på vargmöte i Järbo