Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera bedrägerier mot äldre i helgen – påstod sig vara barnbarn i behov av pengar

Totalt tre stycken äldre människor i Gästrikland blev lurade på femsiffriga belopp under helgen av bedragare som utgav sig för att vara barnbarn i behov av pengar.
– Det här är väldigt tragiskt, säger polisens presstalesperson Mikael Hedström.

Fenomenet är inte ovanligt och sker med jämna mellanrum enligt polisen. Det hela går ut på att någon ringer upp en äldre person och utger sig för att vara dennes barnbarn i behov av pengar.

LÄS OCKSÅ: Växlingsbedrägeri i Sandviken – köpte glass och lurade till sig pengar

I helgen var det tre fullbordade försök som genomfördes i Gästrikland och två stycken som misslyckades.

– Man ringer och säger att man är barnbarn och hastigt behöver kontanter och då har de lånat ut kort och pinkod och fått sina konton tömda, säger polisens presstalesperson Mikael Hedström.

Polisen uppmanar nu alla som får liknande samtal att aldrig lämna ut sådana uppgifter över telefon och att inte lämna ut sina kort.

– Lämna aldrig ut det till personer du inte känner för det är inte barnbarnet som kommer upp utan det är en "kompis" eller liknande. Om man står med en anhörig bredvid är det väl en sak men uppge det aldrig över telefon, säger Mikael Hedström.

LÄS OCKSÅ: Låtsades vara anhörig för att lura äldre i Gävle

De tre personerna som råkade ut för bedrägerierna i helgen förlorade samtliga femsiffriga belopp och det är skickliga brottslingar, berättar Mikael Hedström.

– Det finns nog ett mörkertal för många skäms över att det gått på det men det ska man inte göra. De är väldigt skickliga på att prata omkull människor, säger han.

Ett tips är att aldrig lämna ut något över telefon eller till någon okänd person och om någon ringer, kontrollera då själv genom att ringa upp dina släktingar och fråga om det verkligen är dem som har ringt.

Brottet kan vara svårt för polisen att klara upp om de inte snabbt får reda på vad som har hänt då tjuvarna ofta reser runt och betar av olika områden.

– Pengarna kan man räkna med att det inte kommer tillbaka, då måste man gripa någon omedelbart för de försvinner väldigt fort, säger Mikael Hedström.

LÄS OCKSÅ: Sa sig vara släkting och lurade 90-åring på tusentals kronor – "Fruktansvärt fula brott"