Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera hundra jobb på spel efter Skogsåkarnas bakslag

Många jobb står på spel sedan Skogsåkarna förlorat uppdraget att köra virke åt Stora Enso Skog. Det handlar om ett tiotal jobb på kontoret i Sandviken och åtminstone 300-400 jobb i åkerier i Gästrikland, Dalarna och andra delar av Mellansverige.
– Det är klart att det är allvarligt när vi förlorar så stor del av omsättningen, säger Jan Isaksson, tillförordnad vd i Skogsåkarna i Mellansverige.

Efter beskedet som Arbetarbladet berättat om diskuterar nu bolagets styrelse hur man ska hantera situationen.

Inriktningen är att Skogsåkarna ska finnas kvar men omfattningen på verksamheten blir betydligt mindre. Över hälften av omsättningen och cirka 70 procent av mängden rundvirkestransporter försvinner i ett slag.

– Att uppdraget åt Stora Enso skulle minska, det hade vi väntat oss, men inte att det skulle försvinna helt, säger Jan Isaksson.

Ungefär 70–80 åkerier med cirka 140 fordon med Skogsåkarnas skylt på taket kör nu virke åt Stora Enso Skog. Vid årsskiftet är det slut med det.

– De kanske får nya jobb och nya uppdrag. Det är ju inte mindre arbete som ska utföras i fortsättningen. Skillnaden blir att de byter organisation och skylten på taket, säger Jan Isaksson.

Fem olika aktörer tar över transporterna som Skogsåkarna ansvarat för – uppåt 80 000 lass om året.

I Gästrikland är det nybildade Lots Group, ett företag som är knutet till Scaniakoncernen.

Arbetarbladet har förgäves sökt Lots Groups vd Martin Lewerth. I Svensk Åkeritidning säger han så här:

"Vi kommer inte att ha några egna bilar eller chaufförer. Snarare är vi ett konsultbolag inom logistik och transportledning. Sannolikt får många av de gamla transportörerna frågan om att fortsätta köra".

Skogsåkarna har styrelsemöte i början av nästa vecka för att diskutera det nya läget.

LÄS OCKSÅ:

Skogsåkarna förlorar virkestransporter i Gästrikland och Dalarna