Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera inbrott på Sofiedals herrgård

Upprepade inbrott och skadegörelse. Det har Sofiedals herrgård fått stå ut med sedan kommunen köpte den för ett halvt decennium sedan.
Vill du se fler bilder från herrgården, klicka dig in här.

Det är sex år sedan som Gävle kommun köpte Sofiedals herrgård, som ligger bredvid Valbo Köpcentrum intill E 16, av en privatperson. Sedan dess har fastigheten stått och förfallit.

– Det är görtokigt att det inte händer något med det. Omfattande investeringar behövs. Just nu håller vi den bara levande, och knappt det, säger Tage Blomqvist som är markförvaltare på Gävle kommun.

Flera gånger har folk brutit sig in i huset. Väggarna i ett rum är täckta med klotter, och i andra delar trängs liggunderlag och pressningar med kvarlämnade ljuskronor och möbler på golvet. Det händer att flera fönster och dörrar står öppna.

– Vi är medvetna om att det har varit inbrott, säger Lennart Emretsson, mark- och exploateringschef på Gävle kommun.

Han fortsätter med att konstatera att de måste titta till stället oftare, göra en såkallad rondering.

– Annars är risken att det förfaller fort.

Tidigare har plankor satts för fönstren och reglar för dörrarna. Men det har inte hållit någon borta särskilt länge.

Sofiedals herrgård byggdes i mitten av 1800-talet, och ersatte då en mycket äldre byggnad som flyttades och blev till gästgiveri. Där E 16 nu går var det jordbruk. Gävle Fältrittklubb, som ligger på andra sidan E 16, bestod av ekonomibyggnader tillhörande herrgården. I samma område som Sofiedals herrgård ligger låg också Valbo masugn.

Senast någon bodde i huset var 2008, då det konstaterades att bullernivån från E 16 var alldeles för hög för att någon skulle kunna bo där. Därför köpte kommunen ut personen. Denne hade då bott där i två år och var delvis igenom en renovering.

– Det går inte att bo där. Man kan inte använda den till något annat än verksamhet. Frågan är vad. Det måste finnas någon intressent, säger Lennart Emretsson.

Ett tag var det prat om att riva huset för att bygga en avfart till Valbo Köpstad. De planerna finns inte kvar. En avfart kan fortfarande byggas, men huset skulle inte ligga i vägen för den.

Andra idéer som har varit på tapeten är bland annat att bygga kafé eller ett aktivitetsstråk.

Men än så länge är de ingenting annat än idéer. Om Sofiedals herrgård ska räddas från deklinering måste någon dra åt bältet - och ta tag i det.