Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera kvinnojourer öppna i julhelgen

Under jul- och nyårshelgen utsätts många kvinnor för våld och hot i hemmet.


Men de lämnas inte helt åt sitt öde när männen slår.


Flera kvinnojourer står beredda att rycka in med samtal och boende.

Kvinnojouren Gläntan i Sandviken har sin jourtelefon öppen under jul- och nyårshelgerna. Det har också motsvarigheten i Gävle, Blåklockan.

Liljan i Tierp har däremot stängt och kvinnorna hänvisas till kollegerna i Östhammar.

– Vi orkar inte. Vi har alltid haft stängt under de här helgerna. Förut var det inte heller så många kvinnor som sökte hjälp under julen. Vi öppnar igen under trettonhelgen, då de flesta kvinnor vågar ringa, säger Barbro Wiklund, ordförande för Kvinnojouren Liljan i Tierp.

Men det betyder inte att kvinnor som ringer lämnas vind för våg. De kopplas via SOS alarm vidare till kvinnojouren Freja i Östhammar där de får någon att prata med.

– Och jag har alltid bakjour om det skulle behövas, säger Barbro Wiklund.

Malin Åstrand som jobbar halvtid på Kvinnojouren Gläntan i Sandviken har mer positiva besked att komma med.

– Vi har jourtelefonen öppen hela helgen över jul och nyår. Men det är mycket få kvinnor som ringer under julen och andra storhelger. Kvinnorna vill hålla ihop familjen, de menar att det är dåligt för barnen och så vidare. De står ut till efter helgerna, då ringer de. Det är bra att de reagerar över huvud taget.

– Nej, då ska de absolut söka hjälp akut, ingen ska stå ut med att bli misshandlad.

Även kvinnojouren Blåklockan i Gävle har jour under helgen, precis som de har resten av året.

– Men det är väldigt få som hör av sig. Det kommer i januari efter helgerna. Om våldet pågått några år ska det vara väldigt, väldigt speciellt om kvinnan ringer på julafton, säger Lotta Fridholm på Blåklockan.

Hon har ingen åsikt om ”när” en kvinna bör kontakta kvinnojouren utan menar att det måste de själva avgöra.

Barbro Wiklund poängterar att ingen kvinna ska stå ut med fysisk, psykiskt eller sexuell misshandel. Hon menar absolut att en kvinna kan slå larm mitt i julhelgen, även om det bryter firandet för familjen.

– Barn mår inte bra av att föräldrarna bråkar. Och det går alltid att ordna firandet på något annat sätt, säger hon.