Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flink fri om fem år

/

Massmördaren Mattias Flink får sitt straff tidsbegränsat och släpps om drygt fem år, dömer Örebro tingsrätt. Hans straff omvandlas till 32 års fängelse.

Annons

Tingsrätten beslutar att inte följa Högsta domstolens praxis om att straffvärdet för mord ska ligga mellan 18 och 24 års fängelse. Straffet blir högre bland annat eftersom rätten utgår från varje gärnings enskilda straffvärde. Tingsrätten hänvisar dock till Högsta domstolens livstidsdom, där en förmildrande omständighet i Flinks fall var att han på grund av psykos inte kunde kontrollera sitt handlande.

Rätten har också bedömt Flinks risk för återfall och menar att han "gjort vad han kunnat för att främja sin anpassning till samhället". Rätten anser att han har skött sig exemplariskt.

Mattias Flink har beviljats över trettio permissioner med övernattning sedan maj 2007. Rätten skriver i sitt beslut att permissionerna har skett på egen hand och utan att Flink misskött sig. Den anser att det inte är troligt att Flink, som skött sig exemplariskt fram till nu, plötsligt skulle börja missköta sig. Därför vågar rätten, trots att det är fem år kvar tills han släpps, sätta ett tidsbegränsat straff på 32 år redan nu.

Det här var Flinks andra ansökan om att omvandla sitt livstidsstraff till ett tidsbegränsat straff. Den första avslogs 2008 av både tings- och hovrätter eftersom de ansåg att straffvärdet för brotten var för höga för att omvandlas. Flink överklagade till HD, men hösten 2009 beslutade domstolen att inte bevilja honom resning.

Mattias Flink var 24 år i juni 1994 då han sköt ihjäl sju personer och skottskadade tre i närheten av Dalregementet i Falun där han var förlagd. Han hade bråkat med sin flickvän och var kraftigt berusad när han avlossade 51 skott från sin AK 5. Han dömdes till livstid för sju mord och tre mordförsök.

TT

Mer läsning

Annons