Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingar lär sig bygga ekologiska lerhus i Järbo

En grupp flyktingar från Syrien har tillbringat fem veckor i Järbo för att lära sig bygga lerhus som passar det svenska klimatet.
– Målet är att bygga ekologiska byar som kan hjälpa flyktingar att integreras i Sverige, säger Feras Saad Alah som flydde kriget i Syrien för drygt ett år sedan.

Ingenjören Fayez Karimeh, själv flykting från Syrien, väckte idén om en ekoby för syriska flyktingar i Sverige, men den utvidgades snart till en ekoby för alla, oavsett bakgrund och nationalitet. Föreningen SICE- Syrian Initiative Craftmanship Ecovillage kontaktade Marjo Marthin och Lars-Erik Hagström som bor i Gullsjön, några kilometer från centrala Järbo. De driver Sveriges enda folkbildningsgård för ekobygg med lera.

– Vi vill så klart stötta deras fantastiska initiativ och har därför erbjudit dem kostnadsfri utbildning, säger Marjo Marthin.

Under fem veckor har tre flyktingar från Syrien och två styrelsemedlemmar från föreningen SICE- Syrian Initiative Craftmanship Ecovillage, bott på gården för att lära sig olika tekniker för att bygga isolerade lerhus. Mycket av verksamheten på gården sker genom den ideella föreningen Kulturand. Leran gräver de upp från gården. Den blandas med sand, gödsel och halm. Tanken är att dessa flyktingar ska bli arbetsledare och förhoppningsvis kunna etablera ett byggföretag som ska satsa på ekohus i lera. De hoppas att det också kan skapa arbetstillfällen för fler flyktingar och samtidigt skapa hälsosamma bostäder.

– Vi vill bygga för integration och ett hållbart samhälle, förklarar Feras Saad Alah.

– Gamla metoder fungerar bra och det kostar inte så mycket. Vi vill lära flera att bygga sina egna lerhus.

På gården har de jobbat med lera, halm, trä och återanvänt material, som till exempel fönster. Husen har en timrad stomme, och två väggar med ekologisk isolering. Isoleringen kan bestå av termoträ och kutterspån. Och golvet har isolerats med tusentals tomma glasflaskor.

– Det som brukar vara dyrast med ett bygge är arbetskraften, säger Allan Stewart, som sitter i styrelsen för SICE.

– Nu kommer det tusentals människor till Sverige från kriget i Syrien. Många flyktingar lever isolerade, och vi tror att integrationen kan stärkas om de bygger och sedan bor i ekobyn tillsammans med svenskar och andra med olika bakgrund. I en ekoby kan vi sprida kunskaperna om hur man bygger ett hållbart samhälle.

Marjo Marthin märker att det finns ett växande intresse för att bygga hållbart och ekologiskt. Från april till oktober ordnas guidade turer och kurser i olika byggtekniker med ekologiska material på gården.

– Fördelarna att bygga med lera är många. Det är giftfritt, leran kan även bevara värme när det är kallt ute och lerhus är svala i varmt klimat. Dessutom blir det ingen deponi, varken vid byggandet eller rivandet, säger Marjo Marthin.

Den syriska föreningen hoppas kunna förverkliga planerna på att bygga en första ekoby redan nästa år. I ekobyn ska de boende bygga sina hus själva, av billiga och ekologiskt hållbara material. Var den ska byggas beror på var de kan få tag på mark och vilken kommun som är mest samarbetsvillig. De hoppas kunna skapa en ekoby med egen skola och eventuellt egen hälsocentral.

Vill du veta mer?

www.ekobyggmedlera.se

Blogg: syriaecovillage.wordpress.com