Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingbarn i Tierp längtar efter vänner

De ensamkommande flyktingbarnen har svårt att komma i kontakt med vanliga Tierpare.
– Jag vill flytta till en stad, här har jag inga vänner. Det spelar ingen roll vilken hudfärg man har alla är vi människor, säger 17-årige Hamzar Alliagbor.

Hamzar, som är från en storstad i Nigeria, säger att fritiden är väldigt tråkig. Han lyssnar bara på musik och är ute på internet. 17-åringen letar dessutom efter ett fotbollslag att spela med.

– Hemma spelade jag med kompisarna på gatan. Det kostade pengar att vara med i ett lag och vi hade inte råd.

Nu längtar han till Uppsala eller Stockholm.

– Men det är svårt att få lägenhet i en storstad. Jag vill jobba som rörmokare, säger Hamzar som precis plockat fram matteboken i undervisningsgruppen på Högbergsskolan.

De sju flyktingbarnen samt andra ungdomar som bor med anhöriga läser svenska, engelska och matematik för att bli behöriga till gymnasiet.

Även 17-årige landsmannen Clement Shobayou har svårt att hitta nya vänner i Tierp. Också han är fotbollsspelare och säger att han haft kontakt med Djurgården inför en framtida flytt till Stockholm.

– I Märsta känner jag både vuxna och barn. Jag åker dit på helgerna.

Mohamad Jawad Qaderi, en 16-årig kille från Afghanistan, säger att han bara känner de andra flyktingbarnen som han bor med. Drömmen är att bli sjöman.

Hemma i Afghanistan är föräldrarna oroliga för hans hälsa.

– Mamma undrar i telefon om jag äter ordentligt, du vet som mammor gör.

Problemet med att skapa kontakter med vanliga Tierpare är något som personalen på boendet och skolan är väl medvetna om.

Läraren Barbro Wiklund säger att de ska bjuda in idrottsklubbar för att ungdomarna ska komma in där. Ulla Rodestam Örsell, enhetschef på boendet, berättar att de på måndagar klockan 14 har öppen tid för föreningar att besöka eleverna på skolan.

– Vi har gjort en del försök att knyta kontakter. Vi har varit i allaktivitetshuset, men där kände sig inte ungdomarna hemma. En i personalen håller också på med nätverksbygge.