Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingsmugglare dumhetens pris

Annons

På samma sätt som dåraktig och rigid tillämpning av Dublinförordningen gör att Riksdag och Regering stödjer flyktingsmugglarna aktivt genom att inte tillåta en asylsökande att söka från Sverige om man kommit via EU-land. På samma sätt skapar våra politiker en situation med arbetslöshet för den asylsökande helt i onödan.
I dagens Arbetarbladet kan man läsa om att i Gävle kan ca 50% av de asylsökande försörja sig själv inom två år. Denna siffra skulle kunna var mycket högre om man direkt satte en asylsökande i intensivstudier av svenska och efter en kort tid halva dagen svenska och halva dagen praktik.
Jag har under mer än 20 år som advokat och praktiker - med inriktning på utlänningsrätt- sett hur enormt driftiga många asylsökande är. Det krävs dock för de flesta arbeten att man kan svenska och i Sverige är vi fantastiska. Vi låter barnen gå i normal svensk skola efter kort inskolning men vuxna skall bara ha några veckors skolutbildning som självfallet inte gör at man lär sig svenska.
Vill man att asylsökande skall komma i arbete så skall man ge dem fullgoda svenskkunskaper och sedan har man en ocean att ösa ur som kommer att leda Massor med arbetstillfällen och stora skatteintäkter.
Alltfler multinationella företag ser vilken tillgång invandrare är och hur livsnödvändiga de är för att etablera sig på nya marknader. Tänk om våra politiker- som vill så mycket i valtider- skulle kunna använda sitt sunda förnuft till att se till att asylsökande dels får svenskundervisning och dels får arbeta även om man kanske inte har alla ID-handlingar av högsta kvalitet.
Kunde våra politiker med sunt förnuft ordna den här saken tog man också Argument från Sverigedemokrater och andra som till varje pris vill förhindra invandring. Innan det sker måste man nog ta av politikerna deras tvångströja och låta dem rösta enskilt och inte bara vara flockboskap som skall följa en "partilinje" men det är en annan fråga.
Gävle den 9 september 2010

Tryggve Emstedt

Mer läsning

Annons