Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flytta inte hit

Älvkarleby är en av Sveriges sämsta kommuner att bo i enligt en rankning som tidsskriften Fokus har gjort. Alla kommuner i Gästrikland och Norduppland ligger på nedre halvan. Minst dåligt är Gävle.

Av Sveriges 290 kommuner hamnade Älvkarleby på 286:e plats när Fokus vägde ihop statistik från ett 40-tal olika officiella källor med bland annat siffror över arbetslöshet, betyg, skilsmässor och villaköp.

– Jag är inte förvånad. Vi har tidigare legat lågt i den här undersökningen. Det har med kommunens struktur och grundförutsättningar att göra. Men vi låter oss inte nedslås, utan jobbar vidare med saker som vi kan påverka. Exempelvis genom att stimulera barn och ungdomar att studera vidare, säger kommunalrådet Lars Skytt (S).

Kan det stämma att Älvkarleby är en dålig kommun att bo i?

– Nej, jag tycker att det är en bra kommun att bo i med goda kommunikationer och en välutbyggd barnomsorg.

Utifrån de parametrar som Fokus använt när tidsskriften gjort sin ranking är Tierp den bästa kommunen att bo i som ung inom Arbetarbladets spridningsområde. Gamla människor och yrkesarbetande har det bäst i Gävle medan familjerna får bästa förutsättningarna i Ockelbo.

Sveriges bästa kommun att bo i är, enligt undersökningen, Habo medan Haparanda ligger sist i rankingen.