Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FN-anställd visselblåsare avstängd

Anders Kompass, högt uppsatt FN-anställd, är avstängd från sin tjänst. Orsaken är att han ska ha lämnat över en intern rapport om övergrepp mot barn till åklagare.
Det svenska utrikesdepartementet är oroat över avstängningen.

Övergreppen ska ha inträffat i Centralafrikanska republiken och begåtts av medlemmar i den franska FN-styrkan i landet, skriver The Guardian.

Anders Kompass, som arbetar för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR), ska ha lämnat över rapporten till franska åklagare eftersom FN som organisation inte agerade, enligt källor till tidningen.

Övergreppen inträffade förra året, enligt rapporten. Flera unga pojkar sägs ha blivit sexuellt utnyttjade i utbyte mot mat och pengar.

En förundersökning pågår nu i Frankrike.

Det franska försvarsdepartementet säger att alla nödvändiga åtgärder ska vidtas för att försäkra att sanningen kommer fram. Om det skulle visa sig att misstankarna stämmer kommer de skyldiga att straffas hårt enligt departementet, skriver Reuters.

Avstängd och anklagad

Tidigare i april blev Kompass avstängd och anklagad för att ha läckt konfidentiell information och för att bryta mot FN-reglerna. Han riskerar att sparkas.

En talesperson för FN sade senare under onsdagen att en FN-anställd har medgivit att denne lämnat en rapport om påstådda sexuella övergrepp till franska myndigheter.

Enligt talespersonen lämnades rapporten oredigerad till franska myndigheter innan den lämnades till OHCHR:s ledning. Och det skulle kunna innebära risker för bland andra offren.

Det svenska utrikesdepartementets rättschef Anders Rönquist säger i ett skriftligt uttalande att han fått besked om att Kompass blivit avstängd i avvaktan på en utredning som ska göras av FN:s internrevisorer.

Rönquist skriver vidare att: "Vad som är oroande är att uppgifter gör gällande att den suspendering Kompass nu är föremål för är kopplad till att han lämnat vidare information till berört land om misstänkta sexuella övergrepp mot barn i en internationell insats".

"FN måste ha nolltolerans mot sexuella övergrepp mot barn och verka för att misstankar om sådana övergrepp utreds".

Väcker protester

Behandlingen av Kompass väcker protester. Bea Edwards, som arbetar för organisationen Government Accountability Project som stödjer visselblåsare, fördömer FN för att ha agerat mot någon som har ingripit för att stoppa övergrepp mot barn.

Vi har företrätt många visselblåsare inom FN under årens lopp och ju allvarligare deras avslöjande är, desto grymmare blir vedergällningen, säger Bea Edwards till The Guardian.

TT har sökt Anders Kompass och representanter för OHCHR.