Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN vill minska köttkonsumtionen

Helena Jonsson, ordförande för LRF, och Jan Thorén, ordförande LRF Gävleborg, skriver den 6:e september i Arbetarbladet att klimatfokus inte bör ligga på att minska köttkonsumtionen utan på att miljöförbättra produktionen av svenskt kött. LRF framställer köttimporten som ett stort miljöhot. LRF:s resonemang saknar stöd hos den etablerade vetenskapen.

Annons

Chefen för FN:s klimatpanel, nobelpristagaren Rajendra Pachauri, uppmanar världen att börja med en köttfri dag i veckan och därefter fortsätta att gradvis skära ner köttkonsumtionen. Förra sommaren släppte FN:s miljöprogram en tung rapport i vilken de konstaterar att världens höga konsumtion av kött- och mejeriprodukter är ohållbar. För att rädda världen från hunger och de värsta effekterna av den globala uppvärmningen förespråkar FN:s miljöprogram en omläggning av matvanorna i riktning mot en helvegetarisk diet. Även Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen och Greenpeace pekar alla på de allvarliga miljöproblemen som dagens höga köttkonsumtion orsakar.
Växthusgaserna är bara en del i problematiken. Djurhållningen orsakar också övergödning, skogsskövling, förlorad biologisk mångfald och stigande matpriser på världsmarknaden eftersom djur i allt högre grad utfordras med resursslukande kraftfoder. Svenskt och europeiskt kött är en stor bov eftersom 70 procent av proteingrödorna till EU:s foderindustri importeras, merparten som sojabönsmjöl från främst Brasilien, Argentina och USA. Till Sverige importeras 385 000 ton sojabönor från ett skövlat Amazonas och enorma mängder oljepalmsmjöl från de skövlade regnskogarna på Borneo och i Malaysia.
LRF är en producentorganisation och kommer därför aldrig att uppmana till minskad köttkonsumtion. Men det gör FN och de stora miljöorganisationerna. Därför bör alla hörsamma FN:s uppmaning att börja med en köttfri veckodag. Förslagsvis måndagar.

Jonas Paulsson, initiativtagare till Köttfri måndag i Sverige

KÄLLOR
Den lilla, lilla rapport som LRF hänvisar till:
”Baseras köttproduktionen på partiellt beskogad f.d. åker som förutom bete också producerar 4 m3 sk trädtillväxt blir kolinlagringen per kg bete dubbelt så stor som vid 2 m 3 sk trädtillväxt. Då blir nettoutsläppen per kg kött långt under noll även i den dikobaserade produktionen”
http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_rapporter/ra11_21.pdf
Forskare: Därför är baljväxter framtidens hållbara livsmedel
Bodil Frankow-Lindberg, Professor produktionsbiologi, SLU Uppsala
Kerstin Huss-Danell, Professor växtodling, SLU Umeå
Georg Carlsson, Forskarassistent odlingssystem, SLU Alnarp
Pekka Huhtanen, Professor husdjursskötsel, SLU Umeå
Lena Dimberg ,Universitetslektor livsmedelsvetenskap, SLU Uppsala
http://www.idg.se/2.1085/1.400795/forskare-darfor-ar-baljvaxter-framtidens-hallbara-livsmedel
Rapporten från FN:s miljöprogram som uppmanar världen att ställa om till en helvegetarisk kost,
http://www.uneptie.org/shared/publications/pdf/DTIx1262xPA-PriorityProductsAndMaterials_Report.pdf
The Guardians artikel om rapporten från FN:s miljöprogram.
http://www.guardian.co.uk/environment/2010/jun/02/un-report-meat-free-diet
Chefen för FN:s klimatpanel, Rajendra Pachauri, uppmanar världen att börja med en köttfri dag i veckan och därefter fortsätta att gradvis skära ner köttkonsumtionen.
http://www.guardian.co.uk/environment/2008/sep/07/food.foodanddrink
Naturskyddsföreningens kampanj Gröna Gaffeln som syftar till en vegetarisk veckodag.
http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/kampanj-grona-gaffeln/
En grön rätt påverkar klimatet hälften så mycket som en kötträtt gör.
”Om genomsnittssvensken minskade sin köttkonsumtion ner till Livsmedelsverkets rekommendationer, alltså med 35 kilo per person eller med cirka 40 procent, skulle vi slippa utsläpp av växthusgaser motsvarande 4 000 000 ton koldioxid per år. Det är sex procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp.”
http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/aktuellt/?news=19722
Världsnaturfonden prioriterar frågan om att minska köttkonsumtionen.
– Vi måste minska överkonsumtionen och slöseriet med energi och mat – speciellt kött – och globalt öka produktiviteten inom jord- och skogsbruket, säger Per Larsson, expert på skogsfrågor på WWF i Sverige.
http://www.wwf.se/press/pressrum/pressmeddelanden/1359307-wwf-avskogningen-kan-stoppas-till-2020
Greenpeace pekar ut djurhållningen som huvudorsaken till skogskövlingen i Amazonas.
http://www.greenpeace.org/usa/en/news-and-blogs/news/cattle-ranching-biggest-driver/

Mer läsning

Annons