Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följ hemtjänstens utveckling

Det är en verklig utmaning att 2010 åstadkomma åtgärder och samtidigt skydda de Gävlebor som behöver daglig omvårdnad, skriver Vivi-Anne Sundqvist (S) i ett svar till Thomas Pettersson (V), LO-facken.

Annons

Thomas Pettersson (V), vice ordförande i LO-facken frågar i söndagens Arbetarbladet ”Varför omvårdnadsnämnden gör så här” om att sänka kostnaden för hemtjänsten.

Jag vill ge en kortfattad bakgrund:

Alla nämnder i Gävle ska sänka kostnaderna för år 2010 med 4 procent. För omvårdnadsnämndens blir det hela 50 miljoner som ska bort nästa år. Ända sedan i våras har vi bearbetat vad som behöver göras. All verksamhet granskas för kostnads- besparingar.

Området ordinärt boende, bland annat hemtjänsten, ska pressa kostnaderna med 19 miljoner. Upphandling av entreprenader inom två hem- tjänstområden och kraftiga åtgärder i kommunal hemtjänst omfattas.

Politiken behåller ansvaret för beslut om insatser för enskilda Gävlebor, vi har tydliga krav på kvalitet och gör noggrann uppföljning av detta. Övriga verksamheter inom Omvårdnad Gävle ska pressa kostnaderna med 31 miljoner.

Ekonomin är inte bara trängd, det är en verklig utmaning att 2010 åstadkomma åtgärder och samtidigt skydda de Gävlebor som behöver daglig omvårdnad, tillsyn, stöd och service. De som behöver daglig hjälp ska få det. Omvårdnad Gävle har samtidigt många fantastiska medarbetare som dag och natt möter Gävlebor som är beroande av hemtjänsten. Vi vill ta vara på våra medarbetare. Septembernämndens beslut betyder, att vi vill undvika varsel och uppsägningar så långt det bara är möjligt.

Verksamhetsförändringar leder till oftast till oro hos dem som berörs. Gävlebors, anhörigas och medarbetares oro ska respekteras och mötas med öppenhet, god dialog och allsidig information. Att få svar på frågor som dyker upp, att få rätt information i rätt tid kan möta den oro som uppkommer.

Alla som är intresserade och/eller kritiska till de politiska besluten är varmt välkomna att följa hur hemtjänsten i Gävle utvecklas i framtiden. Det finns numera cirka 12 års erfarenhet av entreprenader i Gävle.

LO-facken har en viktig roll i vår kommun; att diskutera, debattera de effekter som rör finanskrisen och minskade statsbidrag till kommuner och landsting. Arbetslösheten för unga ökar rekordartat, allt fler drabbas av alliansregeringens ”svinhugg” mot A-kassa, socialförsäkringssystem och orättvisa skatter. Effekterna kan ses i hela samhället inklusive offentlig sektor.

Många företag arbetar på entreprenad åt kommunen, de återfinns inom olika sektorer. Hjälp gärna till att rensa i begreppen; att upphandling av entreprenader inom omvårdnadssektorn inte är privatisering, utan företag som arbetar på kommunens uppdrag.

Vivi-Anne Sundqvist (S)

ordförande i omvårdnadsnämnden i Gävle

Mer läsning

Annons