Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följ med hem till Erika Åberg i SVT:s "Det sitter i väggarna" – "Det tog tio år att få ordning på den här kåken"

Erika Åberg är byggnadsvårdsexpert i SVT:s program "Det sitter i väggarna".
Man skulle kunna tro att hon är sträng när det kommer till att blanda stilar från olika tidsepoker, men det är faktiskt tvärtom. Hemma hos Erika råder en harmonisk kompott av linoljemålad pärlspont, glad funkis, jugend och art deco.

Annons

Det doftar linoljesåpa när man kliver över tröskeln hos familjen Åberg. I hallen möts man av linoljemålad pärlspont. Det lantliga funkisköket har såpskurade breda golvtiljor. Det ombonade biblioteket inbjuder till läsning framför kakelugnen. Och vardagsrummet är elegant art deco-inspirerat. Det är som att förflyttas ett antal decennier bakåt i tiden.

– När vi flyttade hit var det mesta dolt under plastmattor och masonitskivor, men vi har under årens lopp plockat fram husets historia, säger Erika Åberg.

LÄS OCKSÅ: TV-profilen Erika Åberg fyller 40: "Jag är fostrad i museivärlden där ålder är något fint – ju äldre desto bättre"

Erika Åberg blev ett känt ansikte när hon tillsammans med historikern Christopher O’Reagan besökte gamla hus i det uppskattade programmet Det sitter i väggarna. Nu är de i full färd med att spela in den tredje säsongen.

– Det är helt fantastiskt att få det förtroendet att få klampa in där med ett helt filmteam. Det blir nya utmaningar med olika tidsepoker, olika material och funktioner. Och sedan blir jag så glad när de blir nöjda. Det bara lyser i ögonen på dem när de får den lilla hjälp som jag kan bidra med och att de får historiken som ger deras väggar och tak kött och blod, de får veta vilka som har bott där tidigare och deras öden.

Inspelningarna kommer att pågå fram till mitten av juli och innebär att Erika är hemifrån i långa perioder. Sin lediga tid tillbringar hon helst på gården i Lågbo, mellan Gävle och Hedesunda.

LÄS OCKSÅ: Erika Åberg från Gävle blir husexpert i SVT

– Mitt hem betyder mycket, delvis för att jag flyttade runt mycket när jag var liten och under studietiden. När vi flyttade hit kändes det som om jag hade landat. När jag kommer hem och öppnar bildörren hör jag fåglarna och naturen. Lugnet och upprymdheten över att skapa med mina egna händer är fantastiskt härlig.

Björn och Erika träffades 2006 och blev blixtförälskade. Redan efter två månader bestämde de sig för att flytta ihop och husletandet inleddes. Erika ville egentligen köpa en funkisvilla medan Björn drömde om en herrgård från 1700-talet. Kompromissen fick bli en lantlig gård från 1911.

Väldigt lite av husets ursprungliga utseende fanns kvar, men det avskräckte inte paret. Erika och Björn såg husets potential.

– Huset var omålat och fuktskadat med ett fult, rostigt plåttak. Men jag föll för den vildvuxna trädgården med alla dess äppelträd och rabatter.

LÄS OCKSÅ: De bor i Hedesundas gamla stationshus

De satte upp en långsiktig plan för renoveringen och har gjort ett mastodontjobb. Tillsammans har de varsamt rustat huset med återvunna och tidstypiska material och metoder. Det mesta har de gjort själva.

Bottenvåningen har de försökt återställa till ursprungligt skick, men övervåningen har fått en ny planlösning. Där fanns tidigare mycket förvaringsytor, som nu har blivit badrum, arbetsrum och två barnrum.

– Under hela tiden som vi har bott i huset har det varit renoveringskaos i ett eller flera rum. Restaurerar man ett rum får alltid ett annat fungera som byggverkstad. I sommar blir det elva år sedan vi flyttade in och det är först nu som vi börjar känna oss färdiga med renoveringen, säger Erika Åberg.

Huset är på ungefär 100 kvadratmeter och här samsas art deco, jugend, funkis och en lantlig hemtrevnad. Varje detalj och kulör är omsorgsfullt utvalda och skapar en enhetlig och hemtrevlig känsla. Lite varstans har Erika också skapat små blickfång och vackra stilleben.

– Jag tycker att olika tider och stilar kan få mötas.

Det sitter en hel del i väggarna även hemma hos Erika Åberg.

– Vi har fått reda på en hel del tack vare snälla grannar som kommit med foton och berättelser. Man får ett hum om dem som bott här tidigare. När vårt hus byggdes rullade man hit med häst och vagn, inte bil.

Huset byggdes troligen i mitten på 1800-talet, men det har stått på den nuvarande platsen sedan 1911. I början av förra sekelskiftet förälskade sig dottern på en större gård i trakten i en dräng. Det nygifta paret, Catharina och Carl-Fredrik, köpte sig en bit mark och satte upp en timrad stuga. Ladugården och uthusen byggdes till så småningom. Paret adopterade en pojke, Carl-Erik, som senare tog över gården när han gifte sig på 1940-talet. Det äldre paret flyttade då upp på övervåningen, och där bodde de resten av sina liv.

Björn och Erika har satt sin egen prägel på huset och skapat ny historia. 2007 gifte de sig i trädgården under äppelträden. Och de har fått två barn: Milton, åtta år, och Eleonora, fem år.

– Det tog tio år att få ordning på den här kåken. Jag är nöjd med att vi orkat renovera i tio år och följt vår plan. Att orka fortsätta och bo i byggdamm under så många år, är svårare än själva hantverket, säger Erika.

Under utbildningen till byggnadsantikvarie på Gotland fick Erika prova på olika hantverk inom byggnadsvård. Något hon har fått praktisera i sitt eget hus.

Vad är ditt främsta tips till andra familjer som renoverar?

– En av de främsta missbedömningarna som folk gör är att det ska bli klart på kort tid. När det har gått ett år och man är fortfarande inte klar och pengarna börjar ta slut då riskerar man att bli osams och ge upp. Man får ta sig tid att restaurera och dela på uppgifterna, ofta är det mannen som restaurerar medan kvinnan tar hand om barnen. För vår del har det gått bra att dela på uppgifterna och byta. Jag skulle aldrig ha orkat annars. Utslaget på tio år har man bara restaurerat i fem år då.

Fotnot: Till hösten kommer den tredje säsongen av Det sitter i väggarna att sändas i SVT.

Erikas byggnadsvårdstips:

Låt renoveringen ta tid. Gör en realistisk tidsplan. Dela på arbetet.

Behöver du råd om byggnadsvård? Kontakta en byggnadsantikvarie på det länsmuseum eller stadsmuseum där du bor. De kan också tipsa om böcker och hemsidor.

Bli medlem i Svenska Byggnadsvårdsföreningen. Det finns mycket information i deras medlemsmagasin och på hemsidan.

Är du nyfiken på ditt hus historia? Hör av dig till din hembygdsförening, de kan ha en del historik om ditt hus. Föreningarna finns samlade på Sveriges hembygdsförbunds hemsida. Leta upp hantverkare som är specialiserade på byggnadsvård.

Prata med personalen i en byggnadsvårdsbutik.

Hitta kvaliteterna i det som redan finns i ditt hus, man behöver inte sätta sin egen prägel på varenda kvadratmeter. Ibland kan man låta synliga spår från tidigare ägare vara kvar, det är en bit av husets historia.