Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Folk tror inte Folkets Hus existerar längre”

Folkets hus-föreningen i Gävle går en kamp mot klockan.

På årsstämman 26 maj ska styrelsen presentera idéer på hur konkurs ska undvikas.

Men tvisten med Gävle kommun är nära att sänka Folkets Hus.

– Vad tror du att advokater kostar? Konflikten kräver enormt mycket tid och vårt utgångsläge har försämrats. Det finns de som tror att Folkets Hus inte existerar längre, säger ordförande Åke Bengtsson.

Arbetarbladet har i en rad artiklar berättat om den ekonomiska kris som råder i Folkets Hus-föreningen i Gävle.

Föreningens ordförande Åke Bengtsson kommenterar nu efter en tids tystnad den krisartade situationen.

Varför är Folkets Hus-föreningen nära konkurs?

– Konflikten med kommunen har blivit en del av den ekonomiska situationen och kräver mycket tid av oss. Vi har inte lika högt värde som tidigare och folk drar sig för att komma till oss då de tror att huset inte fungerar.

Hur kan det ha gått så långt?

– Vi har gjort olika åtgärder under årens lopp men det har inte lyft. Inkomsterna är lägre än utgifterna och vi har brottats med ekonomin under de senaste tre åren.

Hur ska ni ta er ur krisen?

– Vi har gjort en likviditetsbudget för att ta reda på vilka utgifter vi har. Vi har evenemang framöver, som Getaway och Teaterbiennalen som genererar pengar. På sikt vill vi ha ett modernt Folkets hus som är eftertraktat att använda för seminarier och av föreningar. Min ambition är att vi ska lösa situationen och att Folkets hus ska blomma om tre år.

Men allt hänger på utgången av tvisten i tingsrätten med Gävle kommun om intäkterna från gasklockorna?

– Det har en mycket stor del med detta att göra. Vi har en dialog med kommunen och hoppas att vi kan sätta och oss ned och lösa situationen tillsammans.

Vad händer om kommunen kräver er på pengar vid en förlikning?

– Då ser jag ingen möjlighet för oss att överleva.

Varför stänger ni restaurangen Borgen?

– Som det är i dag går den inte ihop. Folk tror inte att Folkets Hus existerar efter det som skrivits i media.

Finns det någon möjlighet för den uppsagda personalen att få vara kvar vid Folkets Hus om ni tar er igenom den här krisen?

– Det här är det sorgligaste med det hela. Vi har personal som jobbat här i 30 år. Personalkostnaderna ligger på 240 000 kronor i månaden i dag. Vi vill att det framöver ska vara under 100 000.