Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folk utan försvar

Folk och försvars rikskonferens i Sälen dessa dagar gör att försvarsfrågan står i centrum. Efter kalla krigets slut, med Berlinmurens fall 1989, har ju försvaret hamnat i skymundan. Frågan är ingen som ett parti vinner väljare på, likt skola, vård och omsorg.

Partierna har därmed prioriterat ned försvarsfrågan. För V och MP är det inte så svårt, de har alltid velat minska försvaret. Det nya är att det av övriga partier som ligger närmast dem är partiet som länge låg längst bort: Moderaterna.

Den moderatledda regeringen har ju under sin tid vid makten minskat försvaret. I andel av bnp (summan av varor och tjänster i Sverige under ett år) kostar försvaret mindre än någonsin: 1,2 procent 2012. Våra grannländer anslår i alla fall några tiondels procentenheter mer. Och Ryssland rustar upp.

Några partier, som S, FP och KD, vill anslå mer pengar till försvaret. Frågan är om de lyckas, eller om det ger någon effekt om det blir så. De tänkta regeringskamraterna, MP för S och M för FP och KD, är inte villiga att låta försvaret kosta nämnvärt mer än det gör i dag.

Och om försvaret skulle få ett par miljarder kronor mer per år än i dag skulle det nog snabbt ätas upp av kostnader för materiel och övningar. I medierna har de senaste dagarna visats att de vapensystem försvaret har används mindre än någonsin. Det gör att personal och manskap är dåligt tränade. Särskilt för stridsfordon (stridsvagnar) har en minskning av körmilen skett med nästan tre fjärdedelar sedan 2006.

Flygvapnets Jasplan är de enda som används i nästan samma utsträckning som för åtta år sedan, med en minskning av flygtiden med bara tolv procent.

Försvarsindustrin utövar ständig påtryckning att få sälja nya, dyra system till försvaret. Saabs Super-Jas är kandidat till att bli stor penningslukare i försvarsbudgeten. Samtidigt behövs försvarets pengar till personal och användning av system.

Förslag viner i luften dagarna runt Folk och försvars konferens. Ett, om ökad samordning i Norden av luftförsvar, faller på att olika länder har olika regler. Natomedlemmen Norge kan inte försvaras av alliansfria Sveriges plan.

Natolandet Islands luftrum kan dock patrulleras av svenska plan, men det kanske är skillnad på Island och Norge.

Försvarets ekvation är svår att lösa. Med försvarsindustrin, personalens och vapnens drift, operationer utomlands och en del annat är det många faktorer inblandade.

Den försvarsindustri som skulle behöva få känna motstånd har lättast att få gehör bland politikerna. Det enda med försvaret som verkar intressera Reinfeldt och Borg är (export av) Jasplan. Och S-ledaren Stefan Löfven är från Örnsköldsvik, där Hägglunds är stor arbetsgivare.

På lördagen uttalade sig överbefälhavaren Sverker Göranson, som myntat ordet enveckasförsvar, i Svenska Dagbladet att Stockholm prioriteras vid militärt hot.

Nu vet de 80 procent av svenskarna som bor i 95 procent av landet det.

För övrigt är nog Boden enda orten som försvaret i händelse av militärt hot skulle klara av att försvara längre än en vecka.

Robert Sundberg