Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkhälsan är inte jämställd

Är du lågutbildad och arbetslös – och lät bli att rösta i senaste valet? I så fall tillhör du den grupp av människor som allra oftast drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Andra klarar sig mycket bättre.

– Den sociala skiktningen är oerhört tydlig, konstaterar Lotta Östlund, utredare på landstinget.
Som Arbetarbladet berättat har gävleborgarna en kortare medellivslängd än i resten av landet. Och många av dödsfallen i förtid på grund av hjärt- och kärlsjukdomar hade kunnat förebyggas. Vad beror det då på, att så många ändå insjuknar?


Lotta Östlund, sociolog och utredare på landstingets enhet för samhällsmedicin, konstaterar att det inte är alla som löper samma risk att bli sjuk. Det är vissa grupper i samhället som är hårdare drabbade än andra. Till exempel: de som inte röstar i valen.
– Delaktighet i samhället, att man röstar, är med i föreningar och engagerar sig har visat sig ha ett starkt samband med folkhälsan. Över huvud taget hänger mycket ihop med vilka resurser man har, både ekonomiska och sociala.


Arbetslöshet och låg utbildning är andra faktorer som påverkar hälsan i länet. Östlund förklarar att man kan se ett tydligt samband mellan till exempel utbildningsnivå och levnadsvanor – och i sin tur med hälsan.
– Om du tappar ditt jobb förlorar du din struktur samtidigt som stressen ökar. Och utbildningsnivån har stor inverkan. Det är fler i vårt län som saknar gymnasiebehörighet än i resten av landet. Vi som verkligen skulle behöva det har stora brister på det området.


I Gävleborg där utbildningsnivån är låg medan arbetslösheten är hög, är det således fler som befinner sig i riskgrupperna och har ohälsosamma levnadsvanor. Fler är överviktiga, fler har dåliga matvanor, fler använder tobak och dricker alkohol på ett ohälsosamt sätt.– De som har gott om resurser har lättare för att ta till sig nya levnadsvanor. Och när vi går ut med information om hälsoverksamhet är det också lättare att nå ut till dem, inte de som mest behöver det.