Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folklustspelet litar på vädergudarna

OSLÄTTFORS, KLOCKAN 11.00–13.00.
Precis som vi skulle sätta upp parasollet i går började det regna.
– Är det Arbetarbladet som kommer med regn, undrade Sivert Skönning och bjöd, tillsammans med hustru Margareta, in oss i kyrkan.

Annons

Vi hade stämt träff under parasollet för att prata om årets upplaga av Oslättfors folklustspel, nu samtalar vi i stället i gamle brukspredikanten Lars Paul Esbjörns arbetsplats.
– Nån har räknat ut att det bara regnat sammanlagt 12 minuter under bygdespelets speldagar. Har vi otur blir det premiär med regn i morgon (läs i dag), säger Sivert.


Oslättfors teaterverksamhet 1991 som bygdespel, men har över tid övertagits av byborna och förändrat inriktning till fars.
Margaretas engagemang har varit, och är fortfarande, kyrkan.
När paret bodde här 1990 till 1995 var Margareta också kyrkvärd. I dag svarar hon för bokningarna av kyrkan, som sedan 1987 ägs av en stiftelse, som även äger kyrklängan, där konfirmationsläger arrangeras och folklustspelet spelas.
Stiftelsen köpte kyrkan av den tidigare ägaren Korsnäs för en krona. Samtidigt fick man 200 000 kronor att renovera taket med. Pengar som – tack vare ideella insatser av bybor och andra som var förälskade i den lilla brukskyrkan vid vattnet – kunde sparas och förräntas.
– Det är i stort samma personer som sitter i stiftelsens styrelse i dag som vid övertagandet av kyrkan och de börjar blir trötta, berättade Margareta. Så nu vill man nog sälja längan.


och in kommer Kerstin Moberg. Kerstin är fjärde generationen Moberg i byn och Oslättfors handelsbod.
Kerstins mamma Ebba drev handelsboden – som startades av brukets första patron – mellan 1963 och 1991. Bostad hade familjen en trappa upp.
När Ebba lade ned butiken tog Kerstin över lokalen och drev en hantverksbutik där.


har även bidragit till kyrkans skönhet. Kerstins mormors bror Julius genom ett krucifix han tillverkade av trä och som tas fram vid högtidliga tillfällen. Kerstins morbror Hans Dahlberg har byggt både talarstolen och dopfunten.
Den som präglat Oslättfors kyrka allra mest är dock hälsingeprästen Lars Paul Esbjörn, som anställdes som informator åt brukspatronen Pehr Strömbäck 1828.


1832 anställdes Lars Paul Esbjörn som brukspredikant i Oslättfors. Esbjörn engagerade sig i snart sagt hela brukets och de omliggande församlingarnas alla delar, och gjorde sig även känd som prästen som 1949 utvandrade till Amerika med familj och ett 40-tal Hillebor.
I år firar Oslättfors 200-årsminnet av hans födelse.


i regnet igen gjorde Sivert oss uppmärksamma på predikstolen, som har sin plats o-v-a-n-f-ö-r altaret, vilket skulle komma att förbjudas. Något som ”man” i Oslättfors aldrig brytt sig om.

Mer läsning

Annons