Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkmusiker med en mission

Med "Symphonic stomp of Sweden" förenar Görgen Antonsson och Gävle symfoniorkester folkmusiken med den klassiska. På fredag släpps skivan på Stockholm Folk Festival.

Han är en främmande fågel i Konserthuset, ändå rör han sig vant i korridorerna. Riksspelmannen Görgen Antonsson, känd från bland annat Engmans kapell och Folkteatern Gävleborg, har spelat in en skiva med Gävle symfoniorkester som släpps på fredag i samband med Stockholm Folk Festival på Hesselby slott.

Två främmande världar möts – eller? Kulturerna som kringgärdar de två genrerna må vara olika, men musiken har många gemensamma inslag. Görgen Antonsson hör mycket av den tidiga barockmusiken i den musik som är hans, det vill säga folkmusiken från Hälsinglands skogar.

– Jag var rädd att jag skulle möta en motvilja. Suckar om att ”nu ska vi sitta här med en kille som ska spela någon polska”. Känna en känsla av att orkestern inte engagerade sig. Men redan från första stund har jag bara hört positiva tongångar och fått ett väldigt bra bemötande.

”Symphonic stomp of Sweden”, som skivan heter, kom till när tv-producenten Bengt Wennehorst spelade in dokumentären ”Görgen med G”, och till den ville han ha folkmusik spelad av en symfoniorkester. Han sammanförde Görgen Antonsson med Karl-Johan Ankarblom, som arrangerade musiken. Ledningen för Gävle symfoniorkester nappade på projektet, fler låtar arrangerades för orkester, och till slut lyckades de även övertyga skivbolaget Naxos att ge ut en skiva.

Detta är inte det första mötet mellan folkmusik och en symfoniorkester, men Görgen Antonsson har inte blivit övertygad av tidigare försök. Det gäller även en av musikkritikerna som har hunnit recensera ”Symphonic stomp of Sweden”, som skriver: ”I stället för nyskapande tenderar det att bli trist och lyfta fram det mest konventionella inom båda genrerna.” Men kritikern låter sig övertygas av Görgen Antonsson och Gävle symfoniorkester.

– Jag har själv inte känt ”yes, det här är en ny musik”, utan jag har mer känt att det två genrer som går ihop och det blir två genrer man hör också. Men Kalles fantastiska arr lyckas verkligen fläta ihop folkmusiken och den klassiska musiken.

Under vårt samtal återkommer han flera gånger till dirigenten Karl-Johan Ankarblom och lovprisar hans insats under arbetet med ”Symphonic stomp of Sweden”.

– Han har den där verktygslådan som kan trigga igång människor med vana av att lyssna på klassiskt, storband, jazz … Han har en otrolig bredd.

Vad tillförs folkmusiken när den spelas av en symfoniorkester?

– Jag tycker att det tillför väldigt mycket. Jag tror och hoppas att lyssnare som i vanliga fall inte lyssnar på folkmusik kanske kan upptäcka den, och det tillför mycket för folkmusiken att den får komma upp på sådana här scener med orkestrar.

”Symphonic stomp of Sweden” kan sägas vara en pusselbit i Görgen Antonssons större arbete med att föra ut folkmusiken till nya öron.

– Jag vill bidra till att öppna människors intresse för folkmusik. För jag har någonstans en bild av att väldigt många inte har en aning om vad det här är för någonting. För många är nog folkmusik folkdräkt och små grodorna. Det är synd att det är en smal krets som lyssnar på folkmusik. Även om jag har märkt sedan jag blev intresserad av folkmusik att fördomarna är färre och att människor är öppnare nuförtiden.

Han försöker hitta orden för att beskriva känslan som griper tag i honom när han får spela den musik som han älskar. En känsla som inte direkt minskar när en hel orkester tar i och, som han beskriver det, det är som om alla 50 instrument blir ett och samma.

– Det är en häftig känsla – alla skulle få vara med om den!

Alla får inte vara med och spela, men alla som vill kan lyssna till skivan. Antingen hemma på kammaren, eller under konserterna. I Gävle får nyfikna chansen 18 oktober när ”Symphonic stomp of Sweden” spelas på hemmaplan.

Lyssna på ett smakprov här.