Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiets budgetprioriteringar

Sverige är en öppen ekonomi med ett stort exportberoende som snabbt påverkas av förändringar i den globala konjunkturen. Tillväxten i den svenska ekonomin är bland de högsta i västvärlden och vi har ordning på våra offentliga finanser.

Annons

Trots detta påverkas vi av de statsfinansiella problem som nu råder i andra länder. Exakt vad dessa problem kommer att leda till är ännu svårt att veta, men de tidigare optimistiska svenska prognoserna, som alla pekat på fortsatt hög tillväxt under 2012, har skrivits ned.

Att budgeten kommer att bli stramare gör att det är extra viktigt att vi inför regeringens budgetförhandlingar är tydliga med vilka områden vi i Folkpartiet anser vara de mest prioriterade.
Vårt viktigaste krav är att genomföra en lärarreform. Om vi ska kunna hävda oss i den internationella konkurrensen måste fler duktiga elever välja läraryrket. Det finns idag alldeles för få karriärvägar för lärare. Därför bör staten medverka till att skapa utvecklings- och karriärmöjligheter inom läraryrket med en tydlig löneutveckling. Vi vill därför återinföra de möjligheter som tidigare fanns genom att satsa på lektorstjänster för dem med högre akademiska examina och även någon form av arbetsledande tjänster för skickliga lärare – till exempel i form av huvudlärare i ämnen.
En sådan satsning kan ske under två förutsättningar: Kommunerna ska själva vara beredda att satsa på högre lärarlöner och övriga aktörer på arbetsmarknaden kan inte förvänta sig kompensation för de högre lärarlönerna. En rapport från Saco har visat att en lärare idag har lägre livslön än en person som inte har någon högskoleutbildning alls. Detta är förstås orimligt.

Den andra viktiga frågan för Folkpartiet är förändringar i sjukförsäkringen. Det handlar om två justeringar som för enskilda individer är av mycket stor vikt. Den ena innebär att de som har haft tidsbegränsad sjukersättning och saknar sjukpenninggrundande inkomst ska få rätt till ersättning från sjukförsäkringen. Den andra är att ge Försäkringskassan ett större mandat att göra individuella bedömningar kring vilka som bör lämna sjukförsäkringen och istället få hjälp av Arbetsförmedlingen.

Slutligen vill vi genomföra en marginalskattereform med högre brytpunkt för statlig inkomstskatt och ett borttagande av värnskatten. Sverige har fortfarande världens högsta marginalskatt på arbetsinkomster och i en allt hårdare internationell konkurrens om kvalificerad arbetskraft är detta skadligt. Vi anser att regeringen, så snart det är möjligt, bör stärka Sveriges konkurrenskraft genom att på detta sätt minska skatten på utbildning.

Hans Backman (FP)
Riksdagsledamot från Gävleborg

Mer läsning

Annons