Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkteatern bakom kulisserna

Fem våningar fulla av kostymer, masker och rekvisita. Det kunde teatertörstande Gävlebor ta del av på lördagen, när Folkteatern för första gången öppnade dörrarna för att visa hur arbetet går till bakom kulisserna.

Premiären av Alice i Underlandet närmar sig med stormsteg.

Om knappt två veckor går ridån upp och på lördagen var Folkteatern öppen för nyfikna teaterentusiaster som ville få en inblick i arbetet bakom en pjäs.

– Att sätta ihop en föreställning är ett pussel. Det är positivt att intresserade människor får komma in här och se repetitioner, då kan vi föra en dialog, säger Dan-Axel Hällström, producent för uppsättningen.

Och en pjäs kräver nog mer arbete än man kan tro. Bara till Alice i Underlandet ska närmare 50 kostymer sys upp.

Förutom en titt i kostymateljén, fick besökarna även en snabblektion i hur en maskör jobbar på teatern. Det gillade nioåringarna Ellen Stockberg och Louisa Rossini som just nu håller på att sätta upp en pjäs i skolan.

– Det är roligt att få veta hur man gör allt på riktigt, säger Louisa.

– Hon visade oss en peruk! flikar Ellen i.

Förutom att beundra peruker, kunde man även ta chansen att se en öppen repetition inför premiären av Alice i Underlandet.

Ett välkommet helgevenemang, tyckte Gävlebon Staffan Råberg.

– Det är bra att få lite kultur i all sport. Det är ju mycket skid-VM nu, jag säger inte att det är för mycket sport men vi behöver både och, säger han.