Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Folkteatern borde köras i lövad vagn till resten av landet"

Folkteaterns Tjechovuppsättning ”Körsbärsträdgården” har fått fina omdömen i tidningarna. Men att Gävleensemblen skulle imponera så stort på Dagens Nyheters legendariska teaterkritiker Leif Zern!

I tisdags publicerades hans recension under rubriken ”Tjechov trivs bäst i Gävle”. Och den kan inte kallas annat än renaste hyllning.

”Förtrollande”, konstaterar Zern. Han lovordar lekfullheten, poesin, den generösa regin.

”Vilken lycka att få se en tolkning som inte pressas på texten utifrån”.

Även Uppsala Stadsteater spelar Tjechov i höst – ”Onkel Vanja”. Recensenten jämför de båda föreställningarna, med fördel Gävle.

Inte minst skådespeleriet beröms: ”Jag skulle behöva en skiktröntgen på Björn Johansson för att förstå hur han så snabbt kan förvandla sig från den spattige godsägaren Simeonov Pisjtjik till den livs levande studenten Trofimov”.

Folkteaterns ”Körsbärsträdgården” hade premiär i Gävle 4 oktober. Den spelas just nu på turné i Gävleborgs län. Dagens Nyheters Leif Zern tycker inte att det är tillräckligt. Han tycker att den borde köras runt i en lövad vagn till resten av landet!

Gävles Folkteatern får honom att utbrista:

”Ryktet om ensembleteaterns död är tydligen överdrivet”.