Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkteatern gör sin egen världskarta

Folkteatern Gävleborg sitter inte på kammaren. Man tycks ha obegränsad social kompetens. Förutom teater engageras länsborna i kafésamtal, debatter, hemstickningsprojekt, intervjuer, miljöaktivism och budkavlekvällar… Nu vill Folkteatern också ha våra berättelser – om var vi känner oss hemma.

På en världskarta på webben uppmanas människor att markera sitt ”hemma” och även andra platser som man har en relation till.

Det här händer i anslutning till föreställningen ”Framtiden i mig” med premiär 2 april. Den handlar om platsers betydelse. Där vi bor eller där vi kommer från eller dit vi längtar, det kan vara Trödje eller Teheran.

Folkteatern vill skapa en karta över ”Våra platser i världen”. Som samlar många människors speciella platser. Kartan ska växa under våren, för varje föreställning och publikmöte, hoppas man.

Men redan nu går det att kika in via Folkteaterns webb.

”Strömsund betyder mycket”, skriver någon.

”Afghanistan, här föddes jag”, skriver en annan.

”Japan betyder mycket för att där bor min bror!”

”Beit Alfa, Israel, här är mitt andra hem. Här bodde jag under några år som barn och här finns hälften av mina släktingar.”

”Havanna, hit vill jag åka.”

”Gävle, mitt hem.”

Idén är alltså att många fler ska delta och lägga till nya uppgifter. Och göra hela globen till ett grannskap.

”Alla bär vi på platser som betyder mycket för oss av olika anledningar. Och en känsla av vad som är hemma. Var är hemma? Är det på platsen där jag faktiskt bor, är det där jag växte upp, där min familj och mina vänner bor? Har jag flera ’hemma’?”

Det är frågorna som Folkteatern vill prata med oss om och få oss att fundera över, inför ”Framtiden i mig”, inför framtiden.