Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkteatern lämnar Hälsinglands Träteater

Efter 340 föreställningar inför 80 000 personer avbryter nu Folkteatern sitt engagemang vid Hälsinglands Träteater i Järvsö.

– Vi vill i stället fördela våra resurser mer jämnt över länet, säger Marcus Hellsten på Folkteatern.

Hälsinglands Träteater byggdes i mitten av 1900-talet på initiativ av Stiftelsen Helsingegården och blev efter några år en av Folkteaterns fasta scener för egna produktioner och gästspel.

340 föreställningar

Under åren har landstingsägda Folkteatern genomfört 340 föreställningar och arrangemang för närmare 80 000 personer på träteatern. Men nu upphör samarbetet.

– Vi är en av landets minsta regionteatrar och behöver flexibilitet för att använda våra medel på bästa möjliga vis. Vi kommer i framtiden att satsa mer på att finnas i alla länets kommuner. Därför måste vi fatta det här beslutet säger konstnärlige ledaren Michael Cocke.

– En regionteater måste alltid vara beredd att ompröva sin relation till publiken, men också sin invanda självbild, menar han i ett pressmeddelande.

Turnera i Gävleborg

I rena produktionsmedel har Folkteatern satsat cirka 3–4 miljoner kronor per år på Hälsinglands Träteater.

– Nu ska vi i stället använda de pengarna för att kunna turnera mer i övriga Gävleborgskommuner, säger kommunikationsstrategen Marcus Hellsten.

En politisk diskussion pågår inom Ljusdals kommun om att ge ekonomiskt stöd till Järvsöteatern.