Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkteatern tillbaka i Gasklockorna

Faust i Gasklockan i Gävle är sant. Nu står klart att ett planerat jättemusikteaterprojekt blir verklighet. Gävleborgs mest storslagna föreställning någonsin?

Både Folkteatern, Gävle Symfoniorkester och Skottes Musikteater ska samarbeta.

Premiär 6 mars 2015. Det är redan spikat.

Legendariska första Folkteaternchefen Peter Oskarson återvänder för att regissera. Det är också spikat.

Arbetarbladets kultursida har tidigare berättat om planerna. Folkteatern hade under många år drömt om att iscensätta Goethes klassiska Faustdrama, och gestalta myten i Gävleborgsversion. Att spelplatsen skulle vara Gasklockeområdet, var en förutsättning. I januari bjöd man tillsammans med Symfoniorkestern in till en diskussionsdag för att involvera ännu flera aktörer.

Och det blev snabbt resultat. Enligt ett pressmeddelande på måndagen är det även klart att scenografen Peter Holm återvänder för att arbeta med Folkteatern, och att artisten Moto Boy, Oskar Humlebo från Hälsingland, ska komponera musiken.

Dessutom utlyser Folkteatern redan nu på söndag en audition för Faust-figuranter, alltså statister som behövs i föreställningen.

”Faust i Gasklockan” blir ett drama ”där publiken vandrar med Faust genom hens livsberättelse”, beskriver pressmeddelandet.

Men tanken är att genom detta belysa samtidens frågor. Om framtiden. I just Gävleborgs län: ”Upplever vi det i dag som Faust…? Att ju mer vi kan och erfar, desto tommare känns själen?”

Det blir även en ”Lilla Faust”. Parallellt med det stora projektet ska Skottes Musikteater arbeta fram en föreställning för barn- och familjepublik, om en kringvandrande dockteatergrupp. Skottes kallar in sina egna legendariska veteraner – Hans Kellerman som scenograf och musikern Erik Petersen.

Faust-tematiken ska prägla hela länet under det kommande året, föreställer sig aktörerna bakom ”Faust i Gasklockan”. Alla som vill diskutera och utforska de frågor som dramat väcker, genom olika konstnärliga uttryck, får en mötesplats under en samlande plattform som skapats under namnet ”Faust i Gävleborg”.